Zwart geld verdienen in 2024, hier moet je op letten.

Zwart geld verdienen in 2024, hier moet je op letten

Geld verdienen terwijl je er geen belasting over betaalt, terwijl je dat wel verplicht bent. Dat is wat zwart geld verdienen in feite is. Dit is tegen de wet, maar toch doen veel mensen in Nederland het. Er zijn echter ook andere manieren om geen belasting te betalen over je inkomsten die wél toegestaan zijn. In dit blog leg ik je uit wat zwart werken is, hoe je belastingvrij geld kunt verdienen 💶 en hoe je op een veilige manier zwart kunt werken. 

Zwart geld verdienen, dit mag wel en niet.

Wat is zwart werken?

Zwart werken betekent letterlijk: ‘het tegen betaling verrichten van werk zonder daarover belasting of sociale premies te betalen’. Dat klinkt heel fout, maar er werken heel veel mensen zwart zonder dat ze het in de gaten hebben of kwaad bedoelen. Denk maar eens aan je vriend die jou helpt verhuizen en die je als bedankje een cadeaubon geeft. Of het buurmeisje die 20 euro krijgt voor een avondje oppassen. Als je het volgens de regels wilt doen, zullen zij deze inkomsten op moeten geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Echter, er zijn maar weinig mensen die dit soort bijverdiensten doorgeven. Aangezien de fiscus niet zo geïnteresseerd is in dit soort kruimelwerk, gaan ze liever achter de ‘echte zwartwerkers’ aan.

Bijbeunen

Natuurlijk is er een groot verschil tussen deze twee groepen. Zwartwerkers ontduiken met voorbedachte rade belasting door bij te beunen. Ze maken vooraf de afspraak om contant uitbetaald te worden en er wordt niet gesproken over een factuur of arbeidsovereenkomst. Omdat deze manier van geld verdienen naast nadelen ook zo zijn voordelen heeft, gebeurt het in Nederland nog steeds behoorlijk vaak. Zwartwerken komt voor in veel verschillende beroepen, zoals landbouw, administratie, schilderen, schoonmaken, horeca en de bouw. Exacte cijfers over hoeveel mensen zwart werken zijn er niet, maar geschat wordt dat tussen de 6% en 10% bijbeunt.

Is zwart geld verdienen altijd illegaal?

Belastingdienst en zwart werken.

Wanneer je belasting ontduikt, dan ben je illegaal bezig en kun je een straf opgelegd krijgen door de Belastingdienst 👮. Zeker wanneer het gaat om hoge bedragen die niet worden opgegeven, kan de Belastingdienst je een forse naheffing + boete opleggen. Daarnaast kun je in het ergste geval ook worden veroordeeld voor fraude. 

De boetes zijn niet mals. Als jij iemand inhuurt en deze zwart uitbetaald, kun je een boete van €4.000 krijgen. Als je zelf zwart werkt en je wordt gesnapt door de Belastingdienst, krijg je een naheffing van de belasting + een boete. 

Zijn er dan ook manieren waarop je wél legaal zwart kunt werken? Ja, er zijn ook mogelijkheden om belastingvrij te werken. Je draagt dan géén belasting af, omdat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit is voornamelijk wanneer je maar weinig inkomsten hebt. Tot een bepaalde grens wordt er namelijk geen inkomstenbelasting berekend. De grens in 2024 ligt rond de € 8.400 per jaar. Dat is dus inclusief het inkomen wat je ontvangt uit een uitkering of dienstverband. Per maand praten we dan over een bedrag van €700. Vooral voor studenten of mensen die parttime werken is het dus fiscaal gunstig om onder dat bedrag te blijven.

Welk zwart werk is populair?

Iedereen kent wel een maat of vriendin in zijn omgeving die wat bijbeunt. Vaak gaat het om werk wat je met je handen doet. Maar ook online en zelfs vanuit huis is het mogelijk om zwart geld te verdienen. Welke werkzaamheden worden voornamelijk gedaan door mensen als ze de belasting willen ontduiken?

1. Babysitter, hondenuitlaatservice of boodschappenhulp

Bijverdiensten die je naast je studie of baan kunt doen zijn erg aantrekkelijk omdat je met een paar uurtjes werk een aardig zakcentje kunt verdienen. Bijvoorbeeld het oppassen op hun buurmeisje, buurjongen of op een huisdier. Dat ’tientje’ netto wordt zelden opgegeven als extra bijverdienste bij de Belastingdienst. Dat is ook niet zo erg, je kunt het ook als een hobby zien. Het wordt alleen wél spannend als je een professionele hondenuitlaatservice opzet of een bezorgservice voor maaltijden. De belastingdienst ziet dat als een volwaardige inkomstenbron en dit soort inkomsten moet je opgeven. Houd daar dus rekening mee!

2. Spaarprogramma's en cashback

Met cashbackprogramma’s als Woolsocks en Euroclix verdien je geld bij door via linkjes van deze websites aankopen te doen of 100% cashback terug te krijgen van producten uit de supermarkt. Officieel moet je deze inkomsten een jaar later opgeven aan de Belastingdienst, als ‘Overige inkomsten’.

Maar veel, heel veel mensen vergeten dit of staan er niet eens bij stil dat deze inkomsten aan de belastingdienst doorgegeven moeten worden. Nu zal er nog nooit iemand een boete hebben gekregen doordat hij zijn cashback inkomsten niet heeft doorgegeven, dus het is een ideale extra inkomstenbron wat ons betreft.

3. Kapper of schoonheidsspecialist

Omdat dit werk vaak als een ‘vriendendienst’ wordt gedaan, worden deze verdiensten soms niet opgegeven bij de Belastingdienst. Er wordt met contant geld betaald en er wordt volgt geen kassabonnetje of factuur. De dienstverlener profiteert doordat hij of zij geen inkomstenbelasting hoeft af te dragen en de klant betaalt geen btw, waardoor er een lagere prijs wordt berekend. Deze manier van zwart werken kán heel lucratief zijn, zolang je niet ontdekt wordt. 

4. Zwart werken in de horeca

Zwart werken in de horeca wordt steeds minder vaak gedaan, maar het gebeurt nog wel. Er zijn de laatste jaren veel controles vanuit de Belastingdienst gedaan die het zwart werken minder aantrekkelijk hebben gemaakt. De CAO salarissen zijn echter gestegen en de personeelstekorten zijn ook groter geworden. Hierdoor zijn werkgevers in de horeca alsnog geneigd om personeel in te zetten tegen een hoger netto uurloon, maar zonder loonstrookje en arbeidscontract.

Als je zwart wilt werken in de horeca kun je gewoon langs cafés en restaurants gaan en vragen of ze personeel nodig hebben. Vaak hangt er al een bordje voor het raam met de mededeling dat ze personeel zoeken. Echter, als je geld wilt bijverdienen als horecamedeweker kun je ook prima ‘wit werken’. Als je bijvoorbeeld student bent is het belastingtechnisch gezien best voordelig om een bijbaantje in de horeca te hebben omdat je een flinke loonheffingskorting hebt. Hierdoor betaal je maar weinig belasting of zelfs geen belasting over het loon wat je verdient. 

5. Zwart geld verdienen met online games

Wist je dat je je winsten van je online games bij je inkomsten moet optellen? Eerlijk gezegd denk ik dat maar weinig mensen hun winsten van game platformen als Eazegames doorgeven bij de belastingaangifte. Dat is meestal niet met kwade opzet, maar het overgrote deel van de gamers weet het gewoon niet.

Daarnaast is het vaak zo dat je een jaar nadat je geld verdiend hebt met spelletjes niet meer weet dat je winst gemaakt hebt. In de meeste gevallen gaat het ook om kleine bedragen en geen duizenden euro’s. Hierdoor zal de Belastingdienst ook niet zo snel achter je aan gaan als je wat geld verdient hebt met online games.

6. Verkopen op Marktplaats of Vinted

Vinted

De Belastingdienst vindt het helemaal geen probleem als jij hobbymatig spullen verkoopt via Marktplaats of Vinted. Het wordt alleen wel een probleem als de Belastingdienst ziet dat je per jaar méér dan 2.000 euro verdient en het aannemelijk is dat je die producten ook echt voor de winst verhandeld.

Als je onder die grens blijft is er niks aan de hand. Dit wordt dus niet gezien als inkomsten waarover je belasting verschuldigd bent. Op deze manier kun je met verschillende marktplaatsen best wel wat zwart geld verdienen.

Let op: Sinds 2023 zijn bedrijven als Marktplaats, Bol.com, Vinted volgens Europese regelgeving verplicht om verkopers die méér dan 30 producten verkopen of boven de grens van €2.000 komen door te geven aan de Belastingdienst. Je hebt dan kans dat er, achter de schermen, door een inspecteur meegekeken wordt in de aangifte of je die extra inkomsten wel doorgegeven hebt. 

7. Boekhouding of administratie

Het is natuurlijk niet heel netjes, voor bedrijven of particulieren de jaarlijkse belastingaangifte of administratie doen en daarvoor zwart betaald krijgen. Toch gebeurt het best vaak. In de avonduren even de buren of bekenden helpen met de aangifte en daarmee zwart geld verdienen. Aangezien accountancybureau veel kosten berekenen is het voor veel mensen aantrekkelijk om dat ‘belastingmannetje’ hun jaarlijkse aangifte te laten doen. Omdat het zoveel geld scheelt zal deze vorm van zwart werken altijd populair blijven.

8. Sidehustles

Zwart geld verdienen

Zowel online als offline kun je genoeg sidehustles vinden waarmee je je inkomen kunt vergroten. Op internet kun je je bijvoorbeeld aanmelden als vertaler van boeken of het testen van websites. Dit werk doe je meestal op de momenten wanneer het jou het beste uitkomt. Hierdoor zijn deze online sidehustles enorm populair. Ook kun je bijverdienen met mystery shopping. Je bezoekt dan winkels en supermarkten en krijgt een vaste vergoeding voor ieder bezoek en de review die je daarvoor schrijft. 

Deze bijverdiensten worden in 99% van de gevallen gedaan op basis van een vaste vergoeding en er wordt geen arbeidscontract opgesteld. Dit wil niet zeggen dat je dan meteen zwart werkt. In deze gevallen is de bijverdiener zelf verantwoordelijk voor de afdrachten van de sociale premies en de belasting. De vergoedingen moeten namelijk bij de aangifte ingevuld worden als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Als je dit verzuimt, heb je alsnog zwart gewerkt.

Waarom willen mensen graag zwart geld verdienen?

Niet iedereen wilt zwart werken natuurlijk, de meeste mensen juist helemaal niet. Maar er zijn ook mensen die wel interesse hebben om zwart werk te doen, voornamelijk omdat ze méér geld overhouden van het betaalde loon. Er zijn echter ook andere redenen om zwart te werken:

 • Als je een uitkering hebt, dan word je niet gekort, omdat je het werk niet hebt opgegeven als inkomsten bij het UWV of verzekeringsinstantie.
 • Het werk is flexibel. Dit omdat je niet te maken hebt met arbeidscontracten, opzegtermijnen en vaste werktijden.
 • Meestal krijg je direct je loon of vergoeding nadat je klaar bent met je werk. Je kunt het dus direct uitgeven of in je spaarpot stoppen.
 • Je kunt soms een hoger uurloon afdingen bij je opdrachtgever, omdat ook hij geen btw hoeft af te dragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt dus 21% aan kosten.

Wat zijn de nadelen van zwart werken?

Er hangen best wat flinke nadelen aan zwart geld verdienen. De kans dat je gepakt wordt is in sommige gevallen niet erg groot. Maar áls er ontdekt wordt dat je zwart werkt of mensen inhuurt die zwart werken voor je, dan zijn er grote gevolgen. 

 • De Belastingdienst brengt je, naast de geschatte belasting die je had moeten betalen, ook een boete in rekening. 
 • Je bent niet verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en ongevallen. Dit kan je in de meest ongelukkige gevallen je complete inkomen kosten.
 • Er zijn geen garanties op een minimaal aantal uren werk per maand. Hoewel je de flexibiliteit ook als voordeel kunt zien, is het voor sommigen ook een nadeel om geen garantie op werk te hebben.
Zwart geld verdienen met schilderen.
 • Geen vakantiegeld of overuren. Je ontvangt gewoon een vast bedrag per uur, verder helemaal niks.
 • Het is niet mogelijk om het zwarte werk te benoemen op je cv. Wil je weer ‘wit’ aan de slag, dan zul je toch een logisch cv moeten tonen aan je toekomstige werkgever.
 • De kans dat je opdrachtgever jou niet of minder betaalt is ook aanwezig en het is onmogelijk om hiervoor een rechtsbijstandsverzekering of advocaat in te schakelen. Je bent tenslotte zelf ook illegaal bezig. 

Hoe kun je dan wél werken zonder veel belasting te betalen?

Als je onder de grens van €8.400 (2024) blijft, zal er door de belastingdienst geen inkomstbelasting geheven worden. Dit omdat er een aantal aftrekposten zijn die de inkomstenbelasting verlagen tot €0. Voor de meeste mensen is het bedrag van €8.400 per jaar veel te weinig om van te leven. Maar ben je student of heb je een parttime baan, dus is het altijd aan te raden om je totalen verdiensten goed in de gaten te houden. Als je namelijk net boven het belastingvrije bedrag gaat, moet je 36,97% van het loon boven die grens aan belasting afdragen. 

Houd ook altijd rekening met de loonheffingskorting als je meerdere banen, sidehustles of uitkeringen tegelijkertijd hebt. Je mag de heffingskorting namelijk maar bij één werkgever of instantie laten toepassen. Als je het de korting bij meerdere werkgevers laat toepassen, kun je een jaar later ook een naheffing verwachten. Gelukkig krijg je géén boete, maar een naheffing kan ook enorm tegenvallen 😖.

Zo weinig mogelijk belasting betalen als ZZP'er

Als je als ZZP’er erop uit bent om zo weinig mogelijk belasting te betalen is het aan te raden je te verdiepen in de belastingregels. Met de ‘Kleine Ondernemers Regeling’ (de KOR) hoef je namelijk geen btw in rekening te brengen aan je klanten en is je verplichting t.a.v. je administratie al een stuk minder. 

Val je niet onder deze regeling, dan kun je nog steeds gebruik maken van een aantal aftrekposten, zoals startersaftrek en ondernemersaftrek. Deze verlagen je winst en daarmee de belasting die je moet betalen. Er zijn veel kosten aftrekbaar van de winst, zodat je hier best wat belastingvoordeel mee kunt behalen.

Zwart geld bijverdienen als horecamedewerker.

Tips om veilig zwart te werken

Wil je, ondanks onze waarschuwingen, nog steeds zwart geld verdienen? Volg dan in ieder geval deze tips, want dan zorg je er wél voor dat je je werk op veilige wijze kan uitvoeren.

 1. Het belangrijk dat je jouw werkgever of klant 100% vertrouwt. Je vertrouwt je vrienden, kennissen en familie het meeste. Zij zijn dan ook de beste klanten voor je als je op deze manier wilt werken. Ook via-via kan een betrouwbare manier zijn om aan klanten te komen.
 2. Spreek van tevoren de voorwaarden en vergoedingen af. Omdat je dus geen officiële arbeidsovereenkomst of opdrachtbevestiging hebt, is het extra belangrijk om vóóraf afspraken te maken. Dit kan mondeling, maar via Whatsapp is het ook discreet (nu nog wel) om afspraken te maken.
 3. Doe geen gevaarlijke klussen. Als je zwart werkt heb je geen recht op een ziektewetuitkering en kun je je opdrachtgever of werkgever niet aansprakelijk stellen voor jouw ongeval of ziekte. Zorg er dus voor dat áls je zwart werkt, je veilig en beschermd werkt.
 4. Blijf op de hoogte van de belastingregels. Als je weet hoeveel geld je mag verdienen, op welke manieren en welke aftrekposten er zijn, kun je precies uitzoeken wat je als inkomsten moet opgeven.

Conclusie

Is zwart geld verdienen een goede oplossing als je zoveel mogelijk geld wilt overhouden van je loon? Tja, daar kunnen we moeilijk een goed antwoord op geven. Als je puur kijkt naar de cijfertjes, dan houd je inderdaad meer geld over omdat je geen inkomstenbelasting en btw afdraagt. Maar daar tegenover staan een aantal flinke nadelen die ervoor kunnen zorgen dat je enorme spijt krijgt van je besluit om zwart te werken. Dus het is aan jou om zelf deze afweging te maken. Succes!

Lees ook onze andere blogs over geld verdienen!

.

Nieuwe blogs

Amy Boeren van Jijverdienthet.nl.

Hoi! Mijn naam is Amy Boeren, oprichter van Jijverdienthet.nl. Een aantal jaar geleden verloor ik mijn baan en kwam ik zonder een vast inkomen te zitten. Ik werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen en, net zo belangrijk, (veel) geld te besparen. Gelukkig maar!

Deze zoektocht heeft er namelijk voor gezorgd dat ik nu op meerdere manieren mijn inkomen verdien waar ik ook nog eens veel plezier uit haal 😊. Met liefde deel ik mijn ervaringen via dit blog, in de hoop om ook jou te inspireren om je inkomen te vergroten.