Zuinig leven: Met deze 24 tips houd je méér geld over!
Het klinkt misschien niet zo gezellig: zuinig leven. Maar zuinig leven en daardoor méér geld overhouden is juist iets waar je heel blij van kunt worden! Of je nu een schuld sneller kan aflossen of iedere maand geld overhoudt voor leuke dingen, je hebt altijd wel een doel voor je bespaarde geld. Maar hoe kun je nu op een leuke manier een zuinige levensstijl nastreven? Om je op weg te helpen heb ik wat slimme tips voor je waarmee je veel geld bespaart en niet hoeft in te leveren op de kwaliteit van je leven.👇
Inhoudsopgave
Waarom is zuinig leven belangrijk?
Zuinig leven is een levensstijl die je kan helpen om dagelijks geld te besparen en daarnaast meer duurzaam te leven. Het gaat niet alleen om met minder geld rond te komen, maar ook om bewuste keuzes te maken in hoe je je leven leidt. Door zuinig te leven, kun je gemakkelijker buffers opbouwen waarmee je onverwachte financiële tegenvallers kunt opvangen. Dit zorgt voor rust in je hoofd, wat erg belangrijk is tegen stress! 🧘♀️ Bovendien draagt het bij aan duurzaamheid en is het goed voor het milieu. Kortom: zuinig leven stelt je in staat om meer te halen uit het leven met minder.
Tips om een zuinig leven te leiden
1. Slim boodschappen doen
Door slim boodschappen te doen kun je dagelijks enorme besparingen doen. Veel gezinnen geven zo’n 10 tot 20% van hun inkomen uit aan boodschappen. Door iedere dag of week minder geld uit te geven aan boodschappen kun je dus veel geld besparen. Houd altijd deze punten in gedachten bij het boodschappen doen:
- Maak thuis altijd eerst een lijstje en kijk vóórdat je naar de winkel gaat of er producten in de aanbieding zijn. Check hiervoor de foldertjes en websites/apps van meerdere supermarkten.
- Koop én kook in bulk. Een kilo gehakt is relatief goedkoper dan 250 gram. Maak daarom meteen één grote pan spaghetti en vries de helft in voor de week erna. Scheelt je ook nog eens tijd!
- Spaar koopzegels tegen een hogere rente dan de bank je geeft. Met de koopzegels van AH en Jumbo krijg je tot wel 6% rente. Dat is echt de moeite.
- Haal je groenten en fruit op de markt en je verzorgingsproducten bij de drogisterij of de discounter (Action, BigBazar etc). Dit scheelt echt enorm veel geld.
2. Iedere week een 'Restjes'-dag
Staan er in jouw koelkast vaak half aangebroken verpakkingen eten of Tupperware bakjes met ‘left-overs’ van eerder deze week? I.p.v. voedsel weggooien is het beter om één keer per week alleen maar restjes te eten. Prik een vaste dag in de week, bijvoorbeeld een dag waarop je niet werkt, en ruim die dag je koelkast uit.
Alles wat aangebroken is of bijna over de datum verwerk je in een maaltijd of eet je als tussendoortje. Om het je wat gemakkelijker te maken kun je de app Supercook installeren op je telefoon of tablet. Met deze app hoef je enkel de ingrediënten die je in de (koel)kast hebt staan in te vullen en er rollen zo meerdere recepten uit.
3. Krijg gratis producten als testpersoon
Ultieme zuinigheid bereik je als je gratis producten kunt aanvragen. Het kost je helemaal niets en soms krijg je zelfs nog wat zakgeld toegeschoven als je je mening geeft over het product. Wil je gratis make-up of skincare producten testen en beoordelen? Of wil je betaald krijgen om je mening over een nieuw merk te geven? Marktonderzoeksbureaus als GfK Panel en i-Say staan te springen om nieuwe deelnemers van hun consumentenpanels. Je krijgt dan ook goed betaald om nieuwe producten en merken te testen en je mening te geven over actualiteiten en nieuwsberichten.
4. Vraag gratis samples aan
Wanneer je zuinig aan wilt doen, dan geef je geen geld uit aan dure crèmes, parfum en andere luxe verzorgingsproducten.
Vind je toch dat je ze nodig hebt? Vraag dan samples en proefmonsters aan en laat ze gratis thuisbezorgen. Als je iedere parfumsample aanvraagt die ‘gratis’-websites als Testnugratis.nl en Gratisproducten247.nl aanbieden, dan heb je voor iedere speciale gelegenheid een nieuw luxe geurtje. Voor niets!
5. Zet jezelf op energiedieet
Het meeste geld bespaar je wanneer je je elektriciteit-en gasverbruik drastisch verlaagt. De afgelopen twee jaar zijn er enorm veel blogs geschreven hoe je je gasverbruik vermindert en op welke manier je de teller van de elektriciteitsmeter minder hard laat lopen. Een belangrijke tip is dat je gebruik moet maken van je eigen lichaamswarmte. Dit betekent dat je je altijd in de winter lekker warm aankleedt en pantoffels draagt om jezelf warm te houden. Ook een elektrische deken helpt enorm als je die op de bank of bed gebruikt en daardoor de thermostaat op 15 graden kan zetten!
Naast het verlagen van je energieverbruik is het aan te raden om ieder jaar je contract opnieuw te bekijken en zien of het goedkoper kan wanneer je overstapt. Vergelijk je huidige tarieven eens met die van Budget Energie bijvoorbeeld!
6. Repareer zoveel mogelijk zelf
We leven in een consumptiemaatschappij en kopen liever iets nieuws dan dat we het oude repareren. In de ‘Ratrace’ waar we in leven met zijn allen is het best logisch dat je kiest voor een snelle, maar dure oplossing. Echter, je houdt veel meer geld over door je kapotte spullen te repareren of op te knappen. Daarnaast kan het ook erg leuk en ontspannend zijn om met je handen bezig te zijn en iets moois te maken.
Houten eettafel versleten? Ga lekker aan de slag met je kwast en knap ‘m op met een goede laag houtverf. Is je computer traag? Leer online hoe je de pc sneller maakt. Het kost je meer tijd, maar je ontwikkelt jezelf als persoon en bespaart jezelf veel geld. Als je echt geen zin hebt om zelf producten te repareren, breng je kleiding en schoenen dan naar een kledingmaker of vraag in je nabije omgeving of er iemand is die je kan helpen.
7. Leer onderhandelen en wees brutaal
Zeker bij de wat grotere uitgaven loont het enorm om te onderhandelen over de prijs. Je bent géén krent als je tegen een verkoper zegt dat je die fiets of wasmachine te duur vind. Zeker de grotere ketens verdienen bakken met geld aan consumenten die het volle pond betalen. Hoe bekender het merk, hoe groter de winstmarge. Voel je dus vooral niet bezwaard als je vraagt om korting.
Slimme mensen die geld willen besparen vragen ook om korting als een product licht beschadigd of een showmodel is. Vaak gaan verkopers wel akkoord met je voorstel, aangezien ze blij zijn dat ze het product tenminste kunnen verkopen.
8. Ga voor 'goedkope' huisdieren
Een huisdier is voor veel mensen een echt maatje waar ze veel plezier van hebben. Heb je nog geen huisdier, maar overweeg je dit wel? Als je zuinig wilt leven is het aan te raden voor een kleiner huisdier te gaan, zoals een hamster, reptiel, vis of vogel.
Wil je toch echt een hond of kat? Je kunt ook jezelf verhuren als huisdierenoppas. Dan verdien je geld met het verzorgen en uitlaten van honden en katten. Wel de fun, maar niet de hoge rekening van de dierenarts.
9. Schrap alle streamingdiensten
Of deel ze met vrienden of familie om zo de kosten te delen. Tegenwoordig zijn er zoveel streamingdiensten beschikbaar en er komen ook steeds meer nieuwe aanbieders bij. HBO, Disney+, Amazon Prime en NPO+ zijn zomaar wat streamingdiensten die we kunnen afnemen, naast de alom bekende Netflix, Spotify Premium en Videoland. Je hebt ze echt niet nodig.
Wil je toch graag een serie of film zien? Maak dan gebruik van een gratis proefperiode of vraag je omgeving om tijdelijk gebruik te mogen maken van hun inloggegevens.
10. Zuinig leven door inzicht in je uitgaven te hebben
Zuinig leven betekent dat je inzicht en controle hebt over je uitgaven. De meeste mensen hebben wel een idee hoeveel er netto per maand binnenkomt, maar hoeveel er uitgaat is vaak onduidelijk. Het is dan ook enorm schrikken als je je uitgaven van de afgelopen maand eens goed onder de loep neemt.
Het is belangrijk dat je weet hoeveel geld je per maand besteedt aan boodschappen, energie, kleding, verzorging en abonnementen. Pas als je alle kosten in beeld hebt, kun je besparingen doorvoeren. Daarnaast wordt je je veel bewuster van iedere aankoop die je doet.
11. Geef jezelf een weekbudget
Geld uitgeven is veel lastiger als je jezelf een weekbudget oplegt. Een weekbudget werkt het beste als je iedere zondag een bepaald bedrag pint. Dit bedrag is jouw budget voor die week en hiervan doe je boodschappen en, als daar ruimte voor is, ‘leuke dingen’. Het werken met een weekbudget maakt je enorm bewust van iedere euro die je uitgeeft. Hierdoor doe je geen onzin uitgaven meer en bespaar je dus veel geld. Wil je nóg radicaler te werk gaan? Leg jezelf dan een dagbudget op. Bijvoorbeeld 10 euro per dag. Als je de ene dag minder dan 10 euro opgemaakt hebt, heb je de volgende dag wat meer geld te besteden. Leg goed vast wat je wel en wat je niet van het budget moet betalen. Bijvoorbeeld wel boodschappen, maar benzine niet (als je dagelijks 60 km moet rijden).
12. Verkoop je auto
Woon jij dichtbij je werk, familie en supermarkt? Dan is het niet altijd nodig om een auto te hebben. Nieuwe auto’s kosten erg veel geld en oudere auto’s kunnen je spaargeld flink aantasten door onderhoud en reparaties. Vergeet ook de wegenbelasting, all-risk verzekering, APK en brandstofkosten niet. Als je denkt dat je met private lease goedkoper uit bent omdat je per maand een vast bedrag betaalt, kom je al helemaal bedrogen uit.
Geen zin om te fietsen of werk je niet in de buurt? Koop dan een ,elektrische fiets, scooter of neem een abonnement op het openbaar vervoer. Het lijkt een open deur, maar veel mensen vergeten dat ze ook gewoon met de fiets of ‘benenwagen’ zichzelf kunnen verplaatsen.
13. Installeer de Woolsocks (Scoupy) app
Als je zuinig leven wilt, is het gebruik van cashback apps of websites heel belangrijk. Met een cashbackapp als Woolsocks ontvang je namelijk automatisch een percentage van het aankoopbedrag terug in je persoonlijke potje. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het installeren van de app en het koppelen van je betaalrekening. Doe je een aankoop bij bijvoorbeeld de AH, Action, Etos of HEMA? Dan ontvang je automatisch je cashback in je spaarpotje die je vanaf €10 kunt laten uitbetalen!
Het allermooiste aan de Woolsocks app (voorheen Scoupy) is de 100% cashback acties in de supermarkt. Check iedere week even de nieuwste acties en je kunt zo wekelijks gratis producten scoren op het gebied van eten en drinken.
14. Huur je spullen i.p.v. kopen
In onze individuele samenleving zijn we gewend om alles zelf te kopen i.p.v. bij de buren of vrienden aan te kloppen. Als je maar twee keer per jaar je heg snoeit met een elektrische heggenschaar, waarom zou je die dan niet huren in plaats van te kopen? Apparatuur huren kun je bij de bouwmarkt of via apps als Peerby. Natuurlijk kun je ook gewoon bij je buren of vrienden navragen welke apparaten zij hebben en of ze die willen verhuren aan je!
15. Zuinig leven met minimalisme
Minimalistisch leven en zuinig leven gaan goed samen. Als je minimalistisch leeft koop je geen overbodige rommel en houd je je huis vrij van spullen die je niet nodig hebt. Zorg ervoor dat je je afmeldt voor reclamefolders en beperk je social media gebruik. Op deze manier stel je jezelf niet bloot aan de verleiding om spullen aan te schaffen en geef je dus minder geld uit.
16. Weg met het gas
De komende jaren wordt de prijs van gas alleen maar hoger en hoger. Dit komt onder andere doordat onze overheid de belastingen op gas weer gaat verhogen. Daarnaast is de gasprijs erg gevoelig voor allerlei dingen die er in de wereld gebeuren en kan zomaar omhoog schieten. Hoogste tijd dus om je gasverbruik te verlagen. Ook als je niet kunt investeren in een warmtepomp of zonepanelen zijn er genoeg mogelijkheden om te besparen op energie.
Denk bijvoorbeeld aan minder lang en warm douchen, aanschaffen van een elektrische denken en het aanbrengen van radiatorfolie. Op internet (en ons blog) vind je erg veel tips om te besparen op je energiekosten.
17. Ga voor sluitingstijd naar de winkel
Nu duurzaamheid ook voor supermarkten steeds belangrijker wordt, kun jij hiervan mooi profiteren! Bij supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijg je volop korting op producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Dit weten heel veel mensen al wel, maar wist je ook dat AH een dynamisch afprijssysteem heeft, waardoor je vlak voor sluitingstijd maar liefst 70% korting krijgt op vlees, vis en groenten? Wil je de producten niet dezelfde avond nog opeten? Vries ze dan in en zet een herinnering in je agenda wanneer je het weer uit de vriezer haalt (anders ligt het er over een jaar nog in) 🤭.
18. Shop bij de kringloopwinkel
Tegenwoordig zitten de kringloopwinkels letterlijk propvol. Ze ontvangen soms zelfs kleding met de labels er nog aan. Goed voor jou, want jij kunt hierdoor echt nog goede koopjes scoren bij de kringloopwinkel. Maak er een wekelijks uitje van door altijd even een kijkje te nemen in de winkel of er iets nieuws is binnengekomen.
Sommige kringloopwinkels hebben zelfs een online webwinkel. Je hoeft dan alleen nog maar de deur uit om je bestelde artikel af te halen. Maar even neuzen in een volgepropte ‘hier-kun-je-alles-kopen’ winkel is ook gewoon erg leuk!
19. Sluit gratis proefperiodes af of vraag proefnummers aan
Bij punt 9 gaven we al als tip aan dat je alle abonnementen op streamingsdiensten moet opzeggen. Je kunt echter ook genieten van dat soort diensten zonder er maar een euro voor te betalen. Zo goed als ieder abonnement op het gebied van luisterboeken, muziek en tijdschriften hebben vaak een gratis proefperiode of proefnummer. Zorg er altijd goed voor dat je in je agenda vastlegt vóór welke datum je het proefabonnement moet stopzetten, want in sommige gevallen loopt de levering automatisch door.
20. Laat je haar knippen bij de kappersschool
Als je zuinig leven wilt kun je natuurlijk je haar gewoon laten groeien i.p.v. iedere maand naar een (dure) kapper te gaan. Maar er is ook een middenweg als je nog wat aandacht aan je uiterlijk wilt besteden: een knipbeurt reserveren bij de kappersschool. Naast een scherpe prijs help je studenten aan de kappersacademie om hun skills te verbeteren.
Je kunt vaak al voor €8,50 je haar laten wassen en knippen. Als je je haar wilt laten kleuren is het ook zeker de moeite waard, je bespaart dan minimaal de helft!
21. Bespaar op mobiel bellen en internet
Zuinig leven betekent ook dat je geen dure mobiele abonnementen afsluit waarbij je een gratis dure iPhone ontvangt. Uiteindelijk betaal je namelijk altijd zelf de iPhone in kleine gedeelten per maand en krijg je er een gratis BKR registratie bij. Die laatste wil je liever niet.
Sluit daarom altijd een Sim-only abonnement af en schaf een tweedehands telefoon aan of gewoon een wat ouder type. Goedkope Sim-only abonnementen kun je afsluiten bij Lebara of Simpel. Er is altijd wel een goede deal te vinden bij deze aanbieders. Het leuke is dat je ook vaak een gratis Bol.com kaart of een soortgelijk cadeau ontvangt bij een goedkoop jaarabonnement.
22. Sport gratis i.p.v. dure abonnementen
Er is geen excuus om niet te sporten als je zuinig leven wilt. Een rondje hardlopen of wandelen kost je namelijk helemaal niets. Iedereen heeft wel een stel sportschoenen in de kast liggen en zo niet, Decathlon verkoopt goede, maar goedkope wandel-of hardloopschoenen.
Het is ook mogelijk om thuis te blijven en lekker te trainen in je woonkamer. Op YouTube vind je veel gratis workouts die kunt volgen. Op deze manier bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.
23. Zuinig leven doe je niet alleen
Net als met afvallen is het belangrijk dat je je nieuwe levensstijl communiceert met je gezin en vrienden. Als jij zuinig wilt leven, maar je kinderen en partner geven met gemak jouw bespaarde geld weer uit, heeft het geen zin. Ook daalt jouw motivatie hiermee dramatisch. Waar doe je het tenslotte dan allemaal voor?
Leg aan je gezin en je naaste omgeving uit waarom je graag zuinig wilt leven en wat jouw belangrijkste beweegredenen zijn. Geef ook aan dat je het niet prettig vind als jij telkens uitgenodigd wordt om uit eten te gaan of te gaan shoppen in een andere stad. Daar moet je namelijk vaak ‘nee’ op antwoorden en dat is voor niemand leuk.
Betrek je gezin in jouw bezuinigingsplannen en wees super enthousiast erover! Dat is belangrijk, omdat (vooral tieners) er niet om staan te springen om minder geld uit te gaan geven. Zorg er dus voor dat je ook beloningen in het vooruitzicht stelt. Bijvoorbeeld: als jullie na één maand je besparingsdoel heb bereikt, gaan jullie picknicken of houden jullie een privé movienight aan huis.
24. Doe leuke dingen i.p.v. een luxe vakantie
Veel werkende mensen zitten klem in een zogenaamde ‘rat-race’ en werken 48 weken per jaar knetterhard, zodat we die overige paar weken onder een parasol kunnen zitten in een warm oord. Op vakantie gaan in het hoogseizoen kost ons echter duizenden euro’s en achteraf vragen we ons vaak af of het wel waard was.
Je bespaart veel geld als je in Nederland blijft en veel budgetvriendelijke uitstapjes onderneemt. Op internet vind je genoeg tips om leuke, maar goedkope activiteiten te plannen. Overweeg bijvoorbeeld eens een taart te bakken met je kinderen, een dagje naar een meertje te gaan of een mooie fietstocht te maken. Naast het voordeel dat je geld bespaart, heb je vaak méér quality time samen dan wanneer je in een luxe resort zit.