StemPunt review - Tips, ervaringen en betrouwbaarheid

Stempunt review Tips, ervaringen en betrouwbaarheid.

In dit review:

In deze gedetailleerde Stempunt review neem ik het grootste onderzoekspanel van Nederlandse bodem, uitgebreid onder de loep. Als je wil weten hoe betrouwbaar StemPunt is, hoe het precies in zijn werking gaat en natuurlijk hoeveel je kunt verdienen moet je vooral verder lezen!

Over StemPunt

Het in 2002 opgerichte panel is onderdeel van het onderzoeksbureau Motivaction, dat gevestigd is in Amsterdam. Motivaction zet dit ISO gecertificeerde online onderzoekspanel in als middel om onderzoek te doen bij de Nederlandse bevolking. Het actieve ledenbestand bestaat inmiddels uit al méér dan 70.000 personen in de leeftijd van 16 t/m 80+ jaar. Dat maakt StemPunt voor omroepen, overheden, fabrikanten, marketingafdelingen en politici een ijzersterke tool waarmee ze belangrijke keuzes kunnen maken.

De uitkomsten kunnen als leidraad dienen voor beleidswijzigingen, product aanpassingen, veranderingen aan je favoriete tv-programma of inzicht geven in en over maatschappelijke en/of politieke kwesties. Bekende namen die regelmatig gebruik maken van het StemPunt Panel zijn onder andere de ANWB, BNN, RTL, NPO, CBS, Foot Locker, Grolsch en HEMA.

Aanmelden als deelnemer

De aanmeldprocedure heb je binnen 2-3 minuten afgerond. Het mooie is dat je hiermee direct je eerste 100 punten binnen hebt. De procedure werkt als volgt:

 • Meld je aan bij het StemPunt Panel
 • Bevestig je aanmelding door op de link in het opgegeven mailadres te klikken (let op de spamfolder!)
 • Na je bevestiging worden er nog een aantal basisgegevens van je gevraagd om je beter te leren kennen. Behalve de standaard NAW-gegevens zijn ze benieuwd naar de samenstelling van je gezin en je studie achtergrond  
 • Nu kan je er voor kiezen om óf verder te gaan met het afronden van je profiel óf direct je persoonlijke Dashbord te verkennen
 • Je eerste 100 punten zijn binnen 🎉

Tip: Regelmatig heeft StemPunt wervingsacties, waarbij je gratis Pathé vouchers kan krijgen en/of winnen. 

Stempunt startscherm op de computer.

Hoe werkt StemPunt?

Zoals bij de meeste onderzoekspanels verzamel je punten met het deelnemen aan online onderzoeken, meestal enquêtes. De vragen kun je op alle denkbare manieren beantwoorden. Via je pc/laptop of je iPad, iPhone of Android, want StemPunt heeft ook een goed ontwikkelde mobiele app.

 

Je wordt met regelmaat uitgenodigd voor deze onderzoeken en ziet vooraf precies waar de enquête over gaat, hoeveel tijd deze ongeveer gaat kosten én wat je er mee verdient. De vragen worden op een leuke, niet te zware manier gesteld en de onderwerpen zijn gevarieerd. Van product reviews tot maatschappelijke kwesties en van je favoriete hobby’s tot je werksituatie. 

StemPunt heeft daarnaast een meer dan gemiddelde focus op media, tv en films. Niet voor niets zijn onder andere de NPO en RTL vaste afnemers van de opiniepeilingen van StemPunt. Dus vind je het leuk om invloed uit te oefenen op het medialandschap? Dan is dit onderzoeksbureau geknipt voor jou.

 

Behalve met het meedoen aan enquêtes kun je ook punten verzamelen met de prijsvragen, polls en het Topic van de Dag. 

Tip: vul je profiel zo compleet mogelijk in, zodat opdrachtgevers weten of je in aanmerking komt voor het onderzoek dat zij willen laten uitvoeren. Wil je veel uitnodigingen krijgen en dus meer geld verdienen? Dan doe je er verstandig aan dit uit je profielantwoorden te laten blijken. Een breed ‘interesse’ profiel levert meer mogelijke opdrachten op!

De gespaarde punten kun je bij de online Giftshop inwisselen voor cadeaubonnen van Zalando, Kado+, Foot Locker, Ici Paris XL, HEMA, Bol.com, Dille & Kamille, Pathé en Thuisbezorgd. Ook heb je de mogelijkheid om (een deel van) je gespaarde tegoed te doneren aan 1 van de 12 te kiezen Goede Doelen.  

Is er een app voor je smartphone?

Jazeker. Deze bestaat al sinds 2015. De app, met 60.000 actieve leden, is al toe aan de derde versie. In de Apple store zijn de meningen verdeeld. StemPunt krijgt een review van gemiddeld 3,0 van de 5 mogelijke sterren. De beoordeling is overigens gebaseerd op 14 reviews en vaak zijn het juist degenen met negatieve ervaringen die uit frustratie een beoordeling geven, weten we uit ervaring.

Het lijkt erop dat na de laatste update de grootste problemen opgelost lijken te zijn. De inlogproblemen zijn al jaren opgelost en op een enkele vastloper na is er eigenlijk nooit een probleem met de StemPunt app.

Wat kun je allemaal doen met de StemPunt app?
– Enquêtes doen
– Je puntensaldo bekijken
– De cadeaushop bekijken
– Feedback geven over een enquête of over de app. 

Wat verdien je bij StemPunt?

Enquêtes en vragenlijsten

Zoals bij vrijwel alle panels in ons best verdienende onderzoekspanels overzicht, verdien je het meeste met het invullen van vragenlijsten en enquêtes. Hoe langer de vragenlijst, hoe meer je verdient. Tegenover een vragenlijst van een kwartier staat een beloning van 200 punten. Oftewel 800 punten per uur.

Alle profiel enquêtes invullen

In totaal zijn er 22 categorieën die samen een zo volledig mogelijk beeld van jou als persoon vormen. Opdrachtgevers van StemPunt kunnen aan de hand van deze inzichten uitnodigingen (laten) versturen naar de doelgroep die zij geschikt vinden. Het helpt niet alleen jou bij interessante onderwerpen terecht te komen, het helpt ook mismatchen te voorkomen. Én, het belangrijkste voor deze rubriek: je ontvangt er ook nog eens 400 bonuspunten extra. Het mes snijdt in dit geval aan 3 kanten. Snel doen dus, per onderdeel ben je ongeveer een minuutje bezig.

StemPunt Vriendenvoordeel

Je ontvangt een bonus van 500 punten zodra iemand die jij aangebracht hebt zijn of haar eerste enquête ingevuld heeft. Dit mag een familielid of vriend zijn, maar ook een volslagen onbekende. Dus heb je bijvoorbeeld een groot bereik op social media, dan kan je op die manier ook extra inkomsten genereren. Weer een stukje passief inkomen wat je er bij kan plussen. 🫰🏻

Topic van de dag

“Uitpubliek bij het voetbal moet verboden worden”, “Btw op fruit & groente moet naar 0%” en “Ik lees meer boeken in de winter”. Dit zijn zomaar wat stellingen in de rubriek “Topic van de Dag”. Beantwoord de stelling en discussieer gezellig mee. De ene keer kan je er een leuke Give Away mee verdienen, de andere keer een bepaald puntenaantal en soms ook helemaal niks. Je weet altijd vooraf waaraan je begint en wat het oplevert.

StemPunt Poll

Dit onderdeel lijkt erg op het Topic van de Dag. Met poll stellingen als “Moet vapen onder jongeren verboden worden?”, “Hoe help jij slachtoffers van oorlog?” en meer van dit soort interessante en vaak actuele onderwerpen word je vrijwel dagelijks aan de tand gevoeld. Hier staan helaas geen punten tegenover, maar je kunt wel je mening kwijt, ook wel eens lekker 😉.

Winacties

Met regelmaat schrijft StemPunt winacties uit. In opdracht van commerciële partijen óf bijvoorbeeld ter motivatie om het panel op de verschillende social media te volgen. Onder nieuwe volgers worden o.a. Bol.com bonnen verloot.   

Punten inwisselen

Je verdiende punten kan je inwisselen in de Cadeaushop. Deze is niet erg groot of divers, maar er zijn meer dan voldoende mogelijkheden. Je kunt namelijk kiezen tussen of 9 cadeaukaarten van €10. Of je kiest tussen 12 bij StemPunt aangesloten Goede Doelen.

De Cadeaushop laat aan duidelijkheid in ieder geval niets te wensen over. Je spaart je cadeaubonnen per €10 en die wissel je in voor 3.700 punten.

Dit zijn de 9 cadeaubonnen waarvoor jij kan sparen:

 • Bol.com
 • Dille & Kamille
 • Foot Locker
 • HEMA
 • ICI Paris XL
 • Pathé
 • Thuisbezorgd.nl
 • Zalando
 • KADO + Kaart (hiermee kan je je tegoed naar andere cadeaubonnen omzetten, zoals bijv. de Efteling, RITUALS of Spotify 
Ook kan je je gespaarde tegoed direct doorstorten naar Goede Doelen als het KWF, Stichting Hulphond en het Wereld Natuur Fonds. Tegen inlevering van 3.300 punten stort StemPunt €10 door naar jouw Goede Doel van keuze. 😇

Voor-en nadelen van Stempunt

Voordelen van het StemPunt panel

StemPunt is een betrouwbaar en volledig op de Nederlandse markt gericht onderzoekspanel
De hoeveel enquêtes volgen elkaar in rap tempo op. Het aanbod is gevarieerd en er staat altijd wel een vragenlijst klaar die in je interessegebied valt 
De vragen zijn luchtig en helder geschreven, waardoor je er makkelijk doorheen gaat zonder verveeld te raken
✅ Werkt samen met veel aan de media gerelateerde opdrachtgevers zoals Talpa, BNN/Vara, NPO en RTL. Je oefent hierdoor invloed uit op het beleid van deze omroepen en misschien zelfs wel op je favoriete programma
✅ Uitnodigingen zijn niet te missen. Via de mail of melding in de App
✅ Mocht blijken dat je profiel toch niet past bij de enquête dan krijg je alsnog 15 punten ‘goodwill’ punten
✅ Aanbrengbonus van 500 punten per persoon 

Nadelen van het StemPunt panel

👎 De verdiensten zijn in vergelijking met panels als bijvoorbeeld YouGov al met al lager
👎 Uitbetaling in geld is helaas niet mogelijk
👎De punten die je verzameld hebt zijn maar 4 jaar geldig. Hierna vervallen ze.

Mijn ervaringen - StemPunt review

Ik ben al langere tijd lid van StemPunt en doe met regelmaat enquêtes en geef mijn mening via Polls. Ik vind het erg fijn dat het panel 100% Nederlands is. Dit merk ik vooral tijdens de enquêtes, want de vragen gaan vaak over Nederlandse producten in de supermarkt of over tv-programma’s op de Nederlandse televisie. Hierdoor is het beantwoorden van vragen juist leuk om te doen. 

Toch ben ik na het voltooien van zo’n enquête een beetje teleurgesteld. Ik krijg dan bijvoorbeeld 200 punten voor het afronden van de vragenlijst, dat lijkt best veel. Maar ik moet toch flink doorsparen naar 3700 punten voor mijn €10 cadeaubon van bijv. HEMA. In vergelijking met andere panels duurt het gewoon langer om je cadeaubon bij elkaar te sparen. 

Daar tegenover staat dat ik zelden tot nooit ervaren heb dat ik buiten de doelgroep val. Geen irritante ‘we hebben al genoeg deelnemers’ nadat je 10 vragen beantwoord hebt. Ook vind ik de Topic van de Dag vragen erg leuk en probeer ik vaak de nieuwe topic te verzinnen. Als je namelijk het nieuwe topic van de dag verzonnen hebt, ontvang je ook weer 100 punten. 
Al met al ben ik al lange tijd een tevreden lid van StemPunt en vind ik dit panel een goede aanvulling op mijn ‘verzameling enquête panels’ !

Contact opnemen met StemPunt

Je kunt op meerdere manieren contact opnemen met de Helpdesk van StemPunt. In veruit de meeste gevallen vind je alles wat je wilt weten in de ‘Meest gestelde vragen’. Heb je toch een persoonlijke vraag, bijvoorbeeld omdat je iets wil weten over het inwisselen van je punten, dan kan je contact opnemen via mail en Facebook. De doelstelling is om binnen 2 dagen een inhoudelijk antwoord op je vraag te geven.

Stempunt helpdesk

Tips voor succes bij StemPunt

Wil jij het maximale uit je StemPunt lidmaatschap halen? Deze tips kunnen je dan van pas komen:
 
 1. Maak je profiel zo snel mogelijk compleet na je aanmelding. Zoals eerder in deze review aangegeven krijg je de meest passende onderzoeken bij StemPunt voorgeschoteld als je je hele profiel invult. Het helpt hierbij absoluut om zoveel mogelijk interesses aan te geven. Hierdoor ben je interessanter voor meerdere opdrachtgevers.
 2. Installeer de Stempunt App. Zit je in de bus of trein? In de wachtkamer? Of gewoon op de bank te niksen? Als je de app op je telefoon installeert en pushmeldingen aanzet dan word je direct op de hoogte gesteld als je een uitnodiging krijgt.
 3. Ga ijverig te werk en wijs niet teveel uitnodigingen af. Natuurlijk komt het weleens voor dat het vullen van enquête niet uit komt en je het daarna vergeet. Of dat het onderwerp je niet aanstaat. Je bent altijd vrij om uitnodigingen af te slaan. Voor maximaal succes is het toch wel goed om meer dan de helft van de uitnodigingen te accepteren.
 4. Laat je direct uitbetalen zodra je je eerste cadeaubon verdien hebt. Stel je voor… je spaart voor een setje Apple Airpods 2 van €120. Wacht dan niet totdat je een puntenaantal hebt om in 1 keer 12 Bol.com bonnen te incasseren, maar laat je 12 keer op rij uitbetalen met 1 Bol.com bon van €10 per keer. Dit om het risico te verlagen dat er iets mis gaat met bijvoorbeeld de uitbetaling, inloggen of het StemPunt panel zelf. De bonnen kunnen maar binnen zijn, toch?

Veelgestelde vragen

Is StemPunt betrouwbaar?
Ja, Motivaction en StemPunt in het verlengde van dit bedrijf zijn zeer betrouwbaar. Het panel scoort op moment van schrijven een 8,9 van de 10 sterren op de Feedbackcompany. Dit is op basis van maar liefst 8.655 reviews. Mijn eigen ervaringen zijn het wel eens met dit cijfer. Zowel qua toekenning van de punten, het uitkeren van prijzen als de communicatie met de Helpdesk.

Ik woon in België, kan ik mij ook inschrijven?
Helaas is dit niet mogelijk. Logisch ook wel, want Stempunt is volledig gericht op de Nederlandse markt. Het beste alternatief voor onze Vlaamse bezoekers is YouGov.be. Qua opbouw en opzet is dit panel misschien wel het beste te vergelijken met het StemPunt panel.

Kan ik mijn lidmaatschap op ieder moment stoppen?
Ja hoor. Dat is heel gemakkelijk en je hoeft er ook geen reden van opgave bij te doen of zo. Klik op het pijltje bij je naam, ga naar instelling en druk op het rode kruisje.

Hoe worden mijn gegevens beschermd?
Marktonderzoeksbureau Motivaction neemt je privacy bloedserieus. Het handelt in overeenstemming met zowel de AVG als de richtlijnen van het Fair Data Keurmerk. Als je je uitschrijft word je account direct geblokkeerd en je gegevens voor de duur van maximaal 1 maand bewaard. Je antwoorden uit de onderzoeken blijven wel verwerkt in de resultaten. Dit is en blijft uiteraard geanonimiseerd.

Hoe oud moet je zijn om deel te kunnen nemen?
Iedereen die in Nederland woont en minimaal 16 jaar is mag lid worden en actief deelnemen aan alle onderzoeken.

Wat gebeurt er met mijn punten als ik ze niet gebruik?
Deze kunnen komen te vervallen indien je je verdiende punten niet binnen 4 jaar hebt omgezet in een donatie of cadeaubon.

Tip! Wil je weten welke andere enquête panels de moeite waard zijn om je bij aan te melden om geld te verdienen? Lees dan nu het blog: Geld verdienen met enquêtes. 👈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We willen de beste en meest volledige recensies op het internet maken. We onderzoeken elk panel heel grondig en controleren alle informatie die we vinden. Dit doen we door altijd zelf de stappen te doorlopen, van registratie tot uitbetaling. We kijken niet alleen naar wat het panel zelf zegt, maar ook naar wat anderen erover zeggen. Op die manier kunnen we je alles vertellen over de goede en slechte punten. Mis je iets in onze recensie? Wil je dat we een specifiek deel van een panel extra goed controleren? Of heb je ideeën voor recensies over websites waar je geld kunt verdienen vanuit huis? Stuur een mail naar info(@)jijverdienthet.nl.

Lees ook mijn andere review

.

Nieuwe blogs

Amy Boeren van Jijverdienthet.nl.

Hoi! Mijn naam is Amy Boeren, oprichter van Jijverdienthet.nl. Een aantal jaar geleden verloor ik mijn baan en kwam ik zonder een vast inkomen te zitten. Ik werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen en, net zo belangrijk, (veel) geld te besparen. Gelukkig maar!

Deze zoektocht heeft er namelijk voor gezorgd dat ik nu op meerdere manieren mijn inkomen verdien waar ik ook nog eens veel plezier uit haal 😊. Met liefde deel ik mijn ervaringen via dit blog, in de hoop om ook jou te inspireren om je inkomen te vergroten.