Mystery shopper worden in 2023, zo doe je dat!

Mystery shopper worden in 2023, zo doe je dat!

Vind je het leuk om te winkelen en online je mening te geven over je shopervaringen? En daar ook nog eens voor betaald te worden? Dan is mystery shopper worden echt dé ideale mogelijkheid om geld te verdienen.

Omdat veel mensen niet weten hoe ze aan de slag kunnen als mystery shopper, helpen wij je op weg. We zijn zelf namelijk ook ingeschreven bij verschillende bureaus en hebben al meerdere opdrachten mogen doen. Lees hier onze beste tips om meteen aan de slag te gaan!

Mystery shopper in de supermarkt

Wat is mystery shopping eigenlijk?

Als mystery shopper bezoek je, meestal in je eigen woonplaats, verschillende winkels en supermarkten waar je producten gaat kopen. Het is niet zozeer belangrijk wát je koopt, maar hoe je de winkel en het winkelpersoneel ervaart. Je kunt ook online mystery shoppen, dan gaat het voornamelijk over hoe je aankoopproces via internet hebt beleefd. 

Als je een opdracht hebt aangenomen krijg je van tevoren vaak instructies over de punten in de winkel waar je op moet letten. Zo  dien je te onthouden of medewerkers jou begroeten, of er voldoende voorraad is en of het geen rotzooi is in de schappen. Je krijgt meestal vóóraf een bepaald bedrag overgemaakt op je bankrekening. Met dit geld kun je zelf artikelen naar keuze kopen, soms moeten ze wel in een bepaalde productengroep vallen. Bijvoorbeeld bakkerijproducten of alcohol.

Nadat je het mystery bezoek hebt gedaan, vul je thuis online een vragenlijst in. Je noteert dus jouw antwoorden op de vragen die je vooraf zijn gesteld. Hiermee is jouw mystery shopping opdracht afgerond!

Wat is het verschil tussen een mystery shopper en mystery guest?

Mystery shopper worden

Een mystery guest zegt het eigenlijk al: je bent ergens te gast. Als Als mystery guest beoordeel je een dienst of service, bijvoorbeeld een restaurantbezoek of een taxirit. Als Mystery shopper koop (shop) je producten in een winkel of supermarkt. Natuurlijk maak je kosten als mystery guest. Je krijgt dan sowieso de kosten vergoed die je gemaakt hebt voor de opdracht, daarnaast krijg je een vaste vergoeding in euro’s. 

Mystery guests beoordelen de klantvriendelijkheid van het personeel en of de locatie er schoon en netjes uit ziet. Bijvoorbeeld als je gaat lunchen of een ritje met de bus of taxi gaat maken. 

Als je aan de slag wilt gaan als mystery guest, kun je je aanmelden bij bureaus die mystery shoppers zoeken. De kans is namelijk groot dat ze af en toe ook diensten aanbieden om te bezoeken en te beoordelen.

Hoe kan ik mystery shopper worden?

Er zijn gespecialiseerde bureaus in Nederland waarbij je je gratis kunt aanmelden als kandidaat. Inschrijven als mystery shopper is altijd vrijblijvend en met jouw aanmelding verplicht je je tot niks. Er zijn verschillende marktonderzoekbureaus die mystery shoppers zoeken. Als je snel aan de slag wilt gaan, dan is het zeker belangrijk om je bij meerdere bureaus in te schrijven. Er zijn vaak meer kandidaten dan opdrachten beschikbaar. Dus het is erg belangrijk om jezelf goed te presenteren als kandidaat, zodat je zoveel mogelijk kans maakt om uitgenodigd te worden.

Tips om mystery shopper te worden

We hebben enkele unieke tips voor je die ervoor zorgen dat je sneller en vaker uitgenodigd wordt voor opdrachten.

  1. Zorg ervoor dat je jouw profiel compleet maakt en zoveel mogelijk informatie geeft over jouw woonsituatie en voorkeuren. Met een incompleet profiel zul je minder tot niet worden geselecteerd door opdrachtgevers.
  2. Controleer dagelijks je e-mail of er uitnodigingen zijn gestuurd en reageer meteen als je het een leuk onderzoek vind. 
  3. Zet alvast de telefoonnummers van bureaus in je telefoonboek, zodat je weet dat je moet opnemen als er gebeld wordt. Wij hebben vaak onbekende telefoonnummers weggedrukt en zo mooie opdrachten misgelopen!
  4. Wees eerlijk, geef geen  valse informatie over jezelf om aan nieuwe opdrachten te komen. Na verloop van tijd weten marktonderzoekbureaus wat jouw profiel is en prikken ze zo door jouw antwoorden heen. Je wordt dan niet meer uitgenodigd. Als je gewoon eerlijk bent zijn er genoeg onderzoeken waarvoor je uitgenodigd wordt.
  5. Zoals al benoemd: meld je aan bij minimaal 4 / 5  marktonderzoekbureaus. Aangezien er veel aanmeldingen zijn en kandidaten aan een bepaald type profiel moeten voldoen, heb je meerdere aanmeldingen nodig om genoeg uitnodigingen te krijgen.
  6. Wanneer je contactgegevens hebt van een medewerker van het marktonderzoekbureau, aarzel dan niet om proactief te vragen naar opdrachten. Misschien bel je nét op het juiste moment en heeft er zojuist iemand zijn opdracht gecancelled. Daarnaast wordt het altijd op prijs gesteld als je eigen initiatief toont. Hierdoor toon je dat je echt graag wilt en dat je serieus bent om voor het bureau aan de slag te gaan.

Wat verdien je als mystery shopper?

De verdiensten zijn erg wisselend. Logisch, want iedere opdracht is anders. Je krijgt vaak een hoger bedrag uitbetaald als je fysiek op pad moet, bijvoorbeeld als je een winkel gaat bezoeken en daadwerkelijk boodschappen mag doen. Als je een online of telefonische opdracht vanuit huis gaat doen, zul je een lager bedrag ontvangen. Maar dan ben je ook sneller klaar en heb je geen reistijd.

Wij hebben de ervaring dat je met opdrachten minimaal 15 euro tot maximaal 125 euro kunt verdienen. Gemiddeld betaalt een opdrachtgever je zo’n 35 tot 85 euro. Afhankelijk van eventuele reistijd ontvang je vaak ook een vergoeding voor de gemaakte reiskosten. 

 

Onderzoeken bij Respondenten.nl

De wijze waarop je betaald krijgt is ook wisselend per panel. Zo ontvang je bij de meeste bedrijven een bedrag in euro’s die voor of na de opdracht op je bankrekening wordt gestort. Er zijn ook bureaus die je punten geven voor iedere opdracht die je voor ze doet. Dit kunnen uitgebreide mystery shopping opdrachten zijn, maar ook korte vragenlijsten of online groepsgesprekken. Gespaarde punten zijn uit te betalen in cash op je bankrekening of in de vorm van cadeaubonnen van Bol.com, HEMA of een andere bekende webwinkel.

Waar kan ik mystery shopper worden?

In Nederland zijn er meerdere marktonderzoeksbureaus die mystery shoppers en guests zoeken. Inschrijven is altijd gratis en je bent nooit verplicht om aan onderzoeken of opdrachten mee te doen. Mocht er ooit een bedrijf zijn die ‘inschrijfkosten’ of ‘opstartkosten’ bij je in rekening wil brengen: Doe dit nooit! Dit zijn waarschijnlijk oplichters die jou geld afhandig willen maken!

Wij hebben al jaren ervaring met onderstaande marktonderzoekbureaus en kunnen je dan ook vertellen dat deze bedrijven betrouwbaar en professioneel zijn. Wij hebben de beste mystery shopper bureaus voor jou op een rijtje gezet.

1.

Bij het GFK Panel verdien je punten voor iedere vraag die je beantwoord over producten en diensten die je kunt kopen. Dit kunnen producten zijn die je al gekocht hebt, maar er kan ook aan je gevraagd worden om producten te kopen. Deze krijg je natuurlijk vergoed. Ook kun je punten verdienen met het wekelijks scannen van je boodschappen of het maandelijks noteren van je post. Punten zijn uit te betalen in de vorm van geld of cadeautegoed van populaire winkels als Bol.com, Wehkamp, HEMA en nog veel meer.

2.

Excap biedt verschillende soorten opdrachten. Mystery shopping, mystery calling en mystery e-mailing. Om je gratis aan te melden als kandidaat zul je eerst een online test moeten doen. Deze vragen zijn om te testen hoe jij jouw terugkoppeling zou doen wanneer je een opdracht uitvoert. Deze vragen kun je waarschijnlijk gemakkelijk beantwoorden, dus laat je niet afschrikken. Log af en toe in om te kijken of er opdrachten bij jou in de buurt zijn. Er zijn er momenteel niet heel veel, maar het zijn wel er leuke mystery shopper opdrachten.

3.

Bij Secret View vind je veel mystery shopping opdrachten. Het zijn vaak wat kleinere opdrachten met een lagere vergoeding. Maar het zijn wel erg leuke opdrachten die je snel en gemakkelijk doet. Zo kun je bijvoorbeeld boodschappen doen bij een bekende supermarkt en een broodje kopen op het station. Je krijgt vooraf een bepaald budget om je boodschappen mee te doen en in sommige gevallen ontvang je achteraf ook nog een vergoeding in geld. 

4.

Het bureau Mystery Guest bestaat al meer dan 25 jaar en is gespecialiseerd in mystery visits en mystery calls. Je kunt aan de slag als mystery shopper, zowel fysiek in de winkels als op internet.  Aanmelden als kandidaat kan via de website van het bureau. Er is helaas geen mogelijkheid om zelf te reageren op opdrachten. Er wordt namelijk door Mystery Guest contact opgenomen met je als je aan een onderzoek mag meedoen.

5.

Mystery shopper worden bij De Onderzoekfabriek

Bij De Onderzoekfabriek kun je aan de slag als mystery shopper, mystery caller of mystery mailer. Er zijn inmiddels meer dan 3800 deelnemers aangesloten en jij kunt gratis lid worden door je aan te melden via de website van De Onderzoekfabriek. Aanmelden kan online via een kort formulier. Er wordt daarna vanzelf contact met je opgenomen als je aan het profiel voldoet en dus mee mag doen met een betaalde opdracht. 

6.

Mystery shopper worden bij MultiValue

Als je je aanmeld als mystery shopper bij Multi Value kun je vrijwel direct zien of er lopende opdrachten beschikbaar zijn voor je. In ons geval konden wij ons meteen als mystery shopper aanmelden voor een lunch in een snelwegrestaurant t.w.v. €10 + €5 vergoeding en gratis winkelen bij een kledingwinkel voor €30 met daarna nog €7,50 als extra vergoeding! 

Je bent binnen 1 minuut aangemeld, want er zijn maar een paar vragen die je gesteld worden. Daarna kun je meteen door het aanbod scrollen en je aanmelden voor projecten.

7.

Als je ingeschreven bent bij de community van Ipsos iSay kun je gratis testproducten ontvangen en betaald worden voor deelname aan onderzoek tijdens winkelbezoeken. Voor alle activiteiten die je doet krijg je punten die je kunt inwisselen voor geld of cadeaubonnen van je favoriete winkels. Naast mystery shopping kun je deelnemen aan discussiegroepen en ook kun je met regelmaat online vragenlijsten per mail ontvangen. Voor ieder antwoord wat je geeft, krijg je een beloning.

Onze ervaringen als Mystery shopper

Zoals al aangegeven hebben wij zelf inmiddels ook meerdere mystery shopper opdrachten gedaan. Onder andere voor Mystery Guest, Secret View en GFK zijn we op pad gegaan en hebben we gave shopopdrachten uitgevoerd. Wij zijn ook al jaren lid van het panel van Ipsos i-Say en en hebben al een leuk spaarpotje opgebouwd (en uitbetaald gekregen).

Als deelnemer heb je altijd een verplichting tot geheimhouding, dus we mogen niet teveel in details treden. Maar we kunnen wel  vertellen wat we gedaan hebben zonder merken te benoemen:

Shop opdracht in de supermarkt

Voor Secret View hebben we  een bekende supermarkt bezocht en voor 10 euro gratis mogen winkelen op de groente-en fruitafdeling. Vooraf kregen we een duidelijke briefing met de punten waarop we moesten letten.

Bijvoorbeeld:
– Werden we begroet bij binnenkomst? 
– Was de vloer schoon en waren er geen obstakels?
– Waren er lege schappen op de groente-en fruitafdeling?
– Hoeveel medewerkers waren er op de afdeling aanwezig?
– Werd er bij de kassa gevraagd of je nog lege flessen had ingeleverd?

Opbrengst: €10 aan gratis boodschappen. Dit bedrag werd vóóraf gestort op de bankrekening, zodat we het niet voor hoefden te schieten.

Groente en fruit kopen als Mystery shopper

Mystery caller leasemaatschappij

Door één van de bovenstaande bureaus zijn we benaderd om een offerte aan te vragen via de website een autolease maatschappij. Binnen een kwartier werden we gebeld en hebben we ons voorgedaan als potentiële klant van een zakelijke lease auto. Van tevoren kregen we een kort lijstje met vragen die we moesten stellen aan de adviseur. We mochten natuurlijk niet verklappen dat we een mystery caller waren, maar omdat het een telefonisch contact was, was dat niet heel moeilijk. In totaal kostte deze opdracht ons maar een halfuur van onze tijd. Lekker snel verdiend!

Opbrengst: € 17,50 cash gestort op de bankrekening ná de opdracht voltooid te hebben.

Onderzoek naar post en pakketjes

Mystery shoppen post onderzoek

Wij doen al drie jaar mee met het poststromen-onderzoek van GFK Panel. Iedere vijf weken ontvangen we een e-mail met daarin een link naar een vragenlijst. Hier noteren we de post die we de afgelopen week hebben ontvangen en versturen. Inmiddels is dit onderzoek aangepast naar het pakketonderzoek. Het kost een paar minuutjes om de online vragenlijst te beantwoorden.

Opbrengst: € 5 per vijf weken, dus meer dan € 150 in totaal tot nu toe!

Belangrijk om te weten!

Naast dat mystery shopping enorm leuk en interessant is, is het wel goed om de belastingregels te kennen om nare verrassingen te voorkomen! De bedragen die je ontvangt in ruil voor het doen van opdrachten zijn geen netto, maar bruto bedragen. Je bent natuurlijk niet in dienst van de opdrachtgever, maar de belastingdienst ziet deze vergoedingen wel als inkomsten waarover je belasting moet betalen. De belastingdienst ziet dit als ‘Inkomsten uit overig werk’. 

Noteer dus al je vergoedingen die je krijgt, zodat je ze niet vergeet op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte.  

Samenvatting mystery shopper worden

In dit blog hebben wij je uitgelegd wat een mystery shopper is en wat voor mogelijkheden er voor je zijn als je op deze manier geld wil verdienen. Wij hebben je tips gegeven om een mystery shopper te worden, zoals het vinden van een betrouwbaar bureau en op welke wijze je de opdrachten kan aangaan. Wij hebben acht marktonderzoekbureaus aanbevolen, aangezien we met deze bedrijven goede ervaringen hebben gehad.

Mystery shopper kleding

Mystery shopping is een leuke manier om extra geld te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan de verbetering van de klantenservice van grote bedrijven. Het is echter belangrijk om goed na te denken voordat je begint, en de juiste informatie te verzamelen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt als mystery shopper. Houd ook rekening met de Nederlandse belastingregels t.a.v. extra verdiensten, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Wij wensen jou heel veel plezier én succes als mystery shopper en hopelijk hebben we jou weten te inspireren!

Lees ook onze andere blogs over geld verdienen!

Meest gelezen blogs

.