Mystery shopper worden in 2024, zo doe je dat!

Vind je het leuk om te winkelen en online je mening te geven over je shopervaringen? En daar ook nog eens voor betaald te worden? Dan is mystery shopper worden echt dé ideale mogelijkheid om geld te verdienen.

Omdat veel mensen niet weten hoe ze aan de slag kunnen als mystery shopper, help ik je op weg. Ik ben zelf namelijk ook ingeschreven bij verschillende bureaus en heb al meerdere opdrachten mogen doen. Lees hier mijn beste tips om meteen aan de slag te gaan!

Mystery shopper in de supermarkt

Inhoudsopgave

Wat is mystery shopping eigenlijk?

Als mystery shopper bezoek je, meestal in je eigen woonplaats, verschillende winkels en supermarkten waar je producten gaat kopen. Het is niet zozeer belangrijk wát je koopt, maar hoe je de winkel en het winkelpersoneel ervaart. Je kunt ook online mystery shoppen, dan gaat het voornamelijk over hoe je aankoopproces via internet hebt beleefd. 

Als je een opdracht hebt aangenomen krijg je van tevoren vaak instructies over de punten in de winkel waar je op moet letten. Zo moet je te onthouden of medewerkers jou begroeten, of er voldoende voorraad is en of het geen rotzooi is in de schappen. Je krijgt meestal vóóraf een bepaald bedrag overgemaakt op je bankrekening. Met dit geld kun je zelf artikelen naar keuze kopen, soms moeten ze wel in een bepaalde productengroep vallen. Bijvoorbeeld bakkerijproducten, verzorgingsproducten of alcohol.

Nadat je het mystery bezoek hebt gedaan, vul je thuis online een vragenlijst in. Je noteert dus jouw antwoorden op de vragen die je vooraf zijn gesteld. Hiermee is jouw mystery shopping opdracht afgerond en krijg je jouw vergoeding gestort op je bankrekening!

Wat is het verschil tussen een mystery shopper en mystery guest?

Mystery shopper worden

Een mystery guest zegt het eigenlijk al: je bent ergens te gast. Als mystery guest beoordeel je een dienst of service, bijvoorbeeld een restaurantbezoek of een taxirit. Als Mystery shopper koop (shop) je producten in een winkel of supermarkt. Natuurlijk maak je kosten als mystery guest. Je krijgt dan sowieso de kosten vergoed die je gemaakt hebt voor de opdracht, daarnaast krijg je een vaste vergoeding in euro’s. 

Mystery guests beoordelen de klantvriendelijkheid van het personeel en of de locatie er schoon en netjes uit ziet. Bijvoorbeeld als je gaat lunchen of een ritje met de bus of taxi gaat maken. 

Als je aan de slag wilt gaan als mystery guest, kun je je aanmelden bij bureaus die mystery shoppers zoeken. De kans is namelijk groot dat ze af en toe ook diensten aanbieden om te bezoeken en te beoordelen.

Hoe kan ik mystery shopper worden?

Er zijn gespecialiseerde bureaus in Nederland waarbij je je gratis kunt aanmelden als kandidaat. Inschrijven als mystery shopper is altijd vrijblijvend en met jouw aanmelding verplicht je je tot niks. Er zijn verschillende marktonderzoekbureaus die mystery shoppers zoeken. Als je snel aan de slag wilt gaan, dan is het zeker belangrijk om je bij meerdere bureaus in te schrijven. Welke bureaus dan zijn lees je verder in dit blog. 

Er zijn vaak meer kandidaten dan opdrachten beschikbaar. Dus het is erg belangrijk om jezelf goed te presenteren als kandidaat, zodat je zoveel mogelijk kans maakt om uitgenodigd te worden.  Wees eerlijk en vertel zoveel mogelijk over jezelf.

Wij zoeken mystery shoppers die tot wel €100 per dag willen verdienen met het meedoen aan het NIX18 project! Wat doe je als NIX18 alcohol mystery shopper? Je probeert dranken met alcohol te kopen bij een supermarkt bij jou in de buurt. Daarbij check je of de kassamedewerker alert is en om jouw ID-kaart vraagt. Dit geef je door aan het marketingbureau waarvoor je deze opdracht uitvoert en je krijgt een beloning tot wel €100 per dag! Ka-tjing! 

Interesse om mee te doen? Vul dan nú jouw contactgegevens in via dit formulier.

Tips om mystery shopper te worden

We hebben enkele unieke tips voor je die ervoor zorgen dat je sneller en vaker uitgenodigd wordt voor opdrachten.

  1. Zorg ervoor dat je jouw profiel compleet maakt en zoveel mogelijk informatie geeft over jouw woonsituatie en voorkeuren. Met een incompleet profiel zul je minder tot niet worden geselecteerd door opdrachtgevers.
  2. Controleer dagelijks je e-mail of er uitnodigingen zijn gestuurd en reageer meteen als je het een leuk onderzoek vindt. 
  3. Zet alvast de telefoonnummers van bureaus in je telefoonboek, zodat je weet dat je moet opnemen als er gebeld wordt. Ik heb vaak onbekende telefoonnummers weggedrukt en dus mooie opdrachten misgelopen!
  4. Wees eerlijk, geef geen  valse informatie over jezelf om aan nieuwe opdrachten te komen. Na verloop van tijd weten marktonderzoekbureaus wat jouw profiel is en prikken ze zo door jouw antwoorden heen. Je wordt dan niet meer uitgenodigd. Als je gewoon eerlijk bent zijn er genoeg onderzoeken waar je aan mee kunt doen.
  5. Zoals al benoemd: meld je aan bij minimaal 4 / 5  marktonderzoekbureaus. Aangezien er veel aanmeldingen zijn en kandidaten aan een bepaald type profiel moeten voldoen, heb je meerdere aanmeldingen nodig om genoeg uitnodigingen te krijgen. Aanmelden is gratis en kost je maar een paar minuten.
  6. Wanneer je contactgegevens hebt van een medewerker van het marktonderzoekbureau, aarzel dan niet om proactief te vragen naar opdrachten. Misschien bel je nét op het juiste moment en heeft er zojuist iemand zijn opdracht gecancelled. Daarnaast wordt het altijd op prijs gesteld als je eigen initiatief toont. Hierdoor laat je zien dat je echt graag wilt en dat je serieus bent om voor het bureau aan de slag te gaan.

Wat verdien je als mystery shopper?

De verdiensten zijn erg wisselend. Logisch, want iedere opdracht is anders. Je krijgt vaak een hoger bedrag uitbetaald als je fysiek op pad moet, bijvoorbeeld als je een winkel gaat bezoeken en daadwerkelijk boodschappen mag doen. Als je een online of telefonische opdracht vanuit huis gaat doen, zul je een lager bedrag ontvangen. Maar dan ben je ook sneller klaar en heb je geen reistijd.

Ik heb de ervaring dat je met opdrachten minimaal 15 euro tot maximaal 125 euro verdient. Gemiddeld betaalt een opdrachtgever je zo’n 35 tot 85 euro. Afhankelijk van eventuele reistijd ontvang je vaak daarnaast een vergoeding voor de gemaakte reiskosten.

Onderzoeken bij Respondenten.nl

De wijze waarop je betaald krijgt is ook wisselend per marketingbureau. Zo ontvang je bij de meeste bedrijven een bedrag in euro’s die voor of na de opdracht op je bankrekening wordt gestort. Er zijn ook bureaus die je punten geven voor iedere opdracht die je voor ze doet. Dit kunnen uitgebreide mystery shopping opdrachten zijn, maar ook korte vragenlijsten of online groepsgesprekken. Gespaarde punten zijn uit te betalen in cash op je bankrekening of in de vorm van cadeaubonnen van Bol.com, HEMA of een andere bekende (web)winkel.

Waar kan ik mystery shopper worden?

In Nederland zijn er meerdere marktonderzoeksbureaus die mystery shoppers en guests zoeken. Inschrijven is altijd gratis en je bent nooit verplicht om aan onderzoeken of opdrachten mee te doen. Mocht er ooit een bedrijf zijn die ‘inschrijfkosten’ of ‘opstartkosten’ bij je in rekening wil brengen: Doe dit nooit! Dit zijn waarschijnlijk oplichters die jou geld afhandig willen maken!

Ik heb al jaren ervaring met onderstaande marktonderzoekbureaus en ik kan je dan oprecht vertellen dat deze bedrijven betrouwbaar en professioneel zijn. Ik heb de beste mystery shopper bureaus voor jou op een rijtje gezet 👇.

1.

GFK Panel

Bij het GFK Panel verdien je punten voor iedere vraag die je beantwoord over producten en diensten die je kunt kopen. Dit kunnen producten zijn die je al gekocht hebt, maar er kan ook aan je gevraagd worden om producten te kopen. Deze krijg je natuurlijk vergoed. Ook kun je punten verdienen met het wekelijks scannen van je boodschappen of het maandelijks noteren van je post. Punten zijn uit te betalen in de vorm van geld of cadeautegoed van populaire winkels als Bol.com, Wehkamp, HEMA en nog veel meer.

2.

Excap

Excap biedt verschillende soorten opdrachten. Mystery shopping, mystery calling en mystery e-mailing. Om je gratis aan te melden als kandidaat zul je eerst een online test moeten doen. Deze vragen zijn om te testen hoe jij jouw terugkoppeling zou doen wanneer je een opdracht uitvoert. Deze vragen kun je waarschijnlijk gemakkelijk beantwoorden, dus laat je niet afschrikken. Log af en toe in om te kijken of er opdrachten bij jou in de buurt zijn. Er zijn er momenteel niet heel veel, maar het zijn wel er leuke mystery shopper opdrachten.

3.

Secret View

Bij Secret View vind je veel mystery shopping opdrachten. Het zijn vaak wat kleinere opdrachten met een lagere vergoeding. Maar het zijn wel erg leuke opdrachten die je snel en gemakkelijk doet. Zo kun je bijvoorbeeld boodschappen doen bij een bekende supermarkt en een broodje kopen op het station. Je krijgt vooraf een bepaald budget om je boodschappen mee te doen en in sommige gevallen ontvang je achteraf ook nog een vergoeding in geld. 

4.

Als je ingeschreven bent bij de community van Ipsos iSay kun je gratis testproducten ontvangen en betaald worden voor deelname aan onderzoek tijdens winkelbezoeken. Voor alle activiteiten die je doet krijg je punten die je kunt inwisselen voor geld of cadeaubonnen van je favoriete winkels. Naast mystery shopping kun je deelnemen aan discussiegroepen en ook kun je met regelmaat online vragenlijsten per mail ontvangen. Voor ieder antwoord wat je geeft, krijg je een beloning.

5.

Mystery Guest

Het bureau Mystery Guest bestaat al meer dan 25 jaar en is gespecialiseerd in mystery visits en mystery calls. Je kunt aan de slag als mystery shopper, zowel fysiek in de winkels als op internet.  Aanmelden als kandidaat kan via de website van het bureau. Er is helaas geen mogelijkheid om zelf te reageren op opdrachten. Er wordt namelijk door Mystery Guest contact opgenomen met je als je aan een onderzoek mag meedoen.

6.

De Onderzoekfabriek

Bij De Onderzoekfabriek kun je aan de slag als mystery shopper, mystery caller of mystery mailer. Er zijn inmiddels meer dan 3800 deelnemers aangesloten en jij kunt gratis lid worden door je aan te melden via de website van De Onderzoekfabriek. Aanmelden kan online via een kort formulier. Er wordt daarna vanzelf contact met je opgenomen als je aan het profiel voldoet en dus mee mag doen met een betaalde opdracht. 

7.

Multi Value

Als je je aanmeld als mystery shopper bij Multi Value kun je vrijwel direct zien of er lopende opdrachten beschikbaar zijn voor je. In ons geval konden wij ons meteen als mystery shopper aanmelden voor een lunch in een snelwegrestaurant t.w.v. €10 + €5 vergoeding en gratis winkelen bij een kledingwinkel voor €30 met daarna nog €7,50 als extra vergoeding! 

Je bent binnen 1 minuut aangemeld, want er zijn maar een paar vragen die je gesteld worden. Daarna kun je meteen door het aanbod scrollen en je aanmelden voor projecten.

Mijn ervaringen als Mystery shopper

Ik heb zelf ook meerdere mystery shopper opdrachten gedaan. Onder andere voor Mystery Guest, Secret View en GFK ben ik op pad gegaan en heb ik meerdere gave shopopdrachten uitgevoerd. Ik ben ook al jaren lid van het panel van Ipsos i-Say en en heb al een leuk spaarpotje opgebouwd (en uitbetaald gekregen).

Als deelnemer heb je altijd een verplichting tot geheimhouding, dus ik mag niet teveel in details treden. Maar ik kan je wel vertellen wat ik gedaan heb zonder merken en winkels te benoemen 😉:

Shop opdracht in de supermarkt

Voor Secret View heb ik een bekende supermarkt bezocht en voor 10 euro gratis mogen winkelen op de groente-en fruitafdeling. Vóóraf kreeg ik een duidelijke briefing met de punten waarop gelet moest worden.

Bijvoorbeeld:
– Werd er gegroet bij binnenkomst? 
– Was de vloer schoon en waren er geen obstakels?
– Waren er lege schappen op de groente-en fruitafdeling?
– Hoeveel medewerkers waren er op de afdeling aanwezig?
– Werd er bij de kassa gevraagd of je nog lege flessen had ingeleverd?

Opbrengst: €10 aan gratis boodschappen. Dit bedrag werd vóóraf gestort op de bankrekening, zodat ik het niet voor hoefde te schieten.

Groente en fruit kopen als Mystery shopper

Mystery caller leasemaatschappij

Door één van de bovenstaande bureaus ben ik laatst benaderd om een offerte aan te vragen via de website van een autolease maatschappij. Binnen een kwartier werd ik gebeld en heb ik mij voorgedaan als potentiële klant van een zakelijke lease auto. Van tevoren ontving ik een kort lijstje met vragen die ik moest stellen aan de adviseur. Natuurlijk mocht ik niet verklappen dat het om een mystery calling opdracht ging, maar omdat het een telefonisch contact was, was dat niet heel moeilijk. In totaal kostte deze opdracht mij maar een halfuurtje tijd. Lekker snel verdiend!

Opbrengst: € 17,50 cash gestort op de bankrekening ná de opdracht voltooid te hebben.

Onderzoek naar post en pakketjes

Mystery shoppen post onderzoek

Ons huishouden doet al drie jaar mee met het poststromen-onderzoek van GFK Panel. Iedere vijf weken ontvang ik een e-mail met daarin een link naar een vragenlijst. Hier noteer ik de post die we de afgelopen week hebben ontvangen en verstuurd. Inmiddels is dit onderzoek aangepast naar het pakketonderzoek. Het kost een paar minuutjes om de online vragenlijst te beantwoorden. Als je niks hebt gekregen aan pakketjes, ben je binnen 5 seconden klaar 😊.

Opbrengst: € 5 per vijf weken, dus meer dan € 150 in totaal tot nu toe!

Belangrijk om te weten!

Naast dat mystery shopping enorm leuk en interessant is, is het wel goed om de belastingregels te kennen om nare verrassingen te voorkomen! De bedragen die je ontvangt in ruil voor het doen van opdrachten zijn geen netto, maar bruto bedragen. Je bent natuurlijk niet in dienst van de opdrachtgever, maar de belastingdienst ziet deze vergoedingen wel als inkomsten waarover je belasting moet betalen. De belastingdienst ziet dit als ‘Inkomsten uit overig werk’. 

Noteer dus al je vergoedingen die je krijgt, zodat je ze niet vergeet op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte.  Als je dit niet doet, ben je officieel aan het zwart werken 🤨.

In dit blog heb ik je verteld wat een mystery shopper is en wat voor mogelijkheden er voor je zijn als je op deze manier geld wil verdienen. Je hebt tips gekregen om een mystery shopper te worden, zoals het vinden van een betrouwbaar bureau en op welke wijze je de opdrachten kunt aangaan. Ik heb acht marktonderzoekbureaus aanbevolen, aangezien ik met deze bedrijven goede ervaringen heb gehad.

Mystery shopper kleding

Mystery shopping is een leuke manier om extra geld te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan de verbetering van de klantenservice van grote bedrijven. Het is echter belangrijk om goed na te denken voordat je begint, en de juiste informatie te verzamelen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt als mystery shopper. Houd ook rekening met de Nederlandse belastingregels t.a.v. extra verdiensten, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Ik wens je heel veel plezier én succes als mystery shopper en hopelijk heb ik je weten te inspireren 🙂!

Foto van Amy Boeren

Amy Boeren

Amy is oprichter van Jijverdienthet.nl en schrijft samen met haar team van bloggers artikelen over het verdienen én besparen van geld. Naast website eigenaar is Amy freelancer op gebied van Marketing Automation en Online Marketeer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook onze andere blogs over geld verdienen!