10 Manieren om geld te besparen op eten en drinken

10 Manieren om geld te besparen op eten en drinken

Als je in tijden van hoge inflatie leeft, stijgen de kosten van eten en drinken enorm. Door de hogere prijzen van grondstoffen en transport zijn supermarkten genoodzaakt om de prijzen te verhogen en zo de kosten aan jou, de consument door te rekenen. Alle redenen dus om wat meer manieren te vinden waarop je goed kunt besparen op eten en drinken!

1. Maak je eigen frisdrank

Maak je eigen frisdrank

De hele dag door Fanta of Lipton Ice Tea drinken is zowel slecht voor je portemonnee als voor de lijn. Natuurlijk zijn er vaak 1+1 gratis aanbiedingen, maar dan nog betaal je vaak nog euro’s per dag aan frisdrank. Kinderen geef je vaak een beker ranja, dit scheelt behoorlijk in de kosten. Waarom zou je dat zelf ook niet gaan drinken?

Met siropen van Teisseire of Karvan Cevitam kun je heerlijke frisdranken maken. Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende soorten met allemaal een eigen smaak. Schaf je lekkerste smaken siroop aan (vaak ook in de aanbieding!) en koop een sixpack bruisend water van een huismerk. Met een fles Teisseire 0% siroop en 6 flessen (bruisend) water kun je wel 30 glazen frisdrank maken. Hiermee bespaar je per week meer dan 10 euro!

2. Doe iedere dag boodschappen

Ja, het klopt dat de meeste bespaartips juist claimen dat je juist niet dagelijks boodschappen moet doen. Maar als je iedere dag (liefst iedere ochtend) even een rondje korting shoppen inplant, kom je met de lekkerste dingen thuis tegen de hoogste korting. 

De Jumbo heeft meestal een aparte bak waar producten die bijna over datum zijn in gaan tegen 50% tot 70% korting. Albert Heijn prijst zijn t.h.t.-producten af met 35% of 50% korting stickers. Zo heeft iedere supermarkt een eigen wijze om af te komen van de houdbare producten die bijna over datum zijn.

Let wel op dat je toch niet stiekem andere producten koopt die je niet per se nodig hebt. Ga dus op pad met een missie: scoor afgeprijsde producten die je dezelfde dag nog kunt verwerken in je diner of lunch. Of gooi ze in de vriezer voor een andere dag. 

35% korting

3. Meal preppen

Meal preppen is een ‘fancy’ naam voor het voorbereiden van maaltijden. Dit doe je bijvoorbeeld op je vrije zondag ter voorbereiding van de week. Je koopt dan groot in en maakt die dag verschillende maaltijden voor de hele week. Het kost je die middag een paar uur, maar daar tegenover staat dat je enorm bespaart op tijd en geld gedurende de werkweek die voor je ligt. 

Geld besparen met meal preppen

Waarom je naast tijd ook bespaart op geld? Omdat je groot inkoopt. Een kilo kipfilet kost nu eenmaal verhoudingsgewijs veel minder dan 3 keer een 300 grams verpakking. Ook voordeelverpakkingen sla of tomaten zijn altijd goedkoper. Het idee achter meal preppen is dat je deze ingrediënten gebruikt voor meerdere verschillende maaltijden in de week. Zo maak je voor de maandag Indiase kipcurry met bloemkool en gebruik je de rest van de kip voor een Ceasar salad op de dinsdag. Zo zorg je ervoor dat je bewuster koopt, kookt en eet!

4. Controleer je kassabon

Open deur, maar de meeste mensen doen het écht niet. Je kassabon bij de supermarkt moet je gewoon altijd even checken. Die 35% sticker is vaak niet aangeslagen door de kassière en met regelmaat worden kortingen gewoon niet doorgevoerd. Daar kan de kassajuffrouw niet altijd wat aan doen, maar het gebeurt wel.

Bij de servicedesk van de supermarkt krijg je alsnog je korting uitbetaald, tenminste als je erop vraagt. Uiterst irritant natuurlijk, want het kost je weer extra tijd. Maar als je het niet doet, kost het je op jaarbasis echt heel veel geld. 

5. Koop geen pakjes en zakjes

Wij houden niet van pakjes en zakjes. Naast het feit dat er teveel zout en suiker in zit, betaal je ook veel te veel voor het merk zelf. Bekijk de ingrediënten de eerstvolgende keer in de winkel maar eens goed. Naast zout en aardappelzetmeel vind je wat kruiden als knoflookpoeder, basilicum, paprika en peper. Je bent veel goedkoper uit als je deze gedroogde kruiden groot inkoopt op de markt of via een online kruidenwinkel als De Kruidenbaron.

Sla ook vooral een grote hoeveelheid knoflook en uien in. Voordeelverpakkingen kosten in verhouding niet veel en met deze twee basic ingrediënten kun je veel lekkere gerechten maken. 

Kruiden

6. Neem de t.h.t.- datum niet zo serieus

Er is een groot verschil tussen de twee houdbaarheidsdata. De ene is degene die je wél serieus moet nemen: de ‘Te gebruiken tot’ – datum (T.G.T.). Deze woorden staan meestal op verse producten als vlees, vis en melkproducten. Als deze datum verloopt, dan is de kans groot dat de producten bederven. Niet meer eten dus!

De andere houdbaarheidsdatum is de t.h.t.- datum wat staat voor: ‘Ten minste houdbaar tot’. Deze datum staat op producten die niet zo snel bederven, of meestal helemaal nooit. Bijvoorbeeld blikgroenten, rijst, pasta, snoep, chips en nog veel meer ‘droge’ producten. Deze datum kun je prima negeren en jaren erna nog consumeren. Echt, je proeft er niks van.

Wat de reden dan is dat deze datum erop staat? Producenten zijn verplicht een datum aan te geven waarop de smaak mogelijk achteruit gaat. Niet weggooien dus!

Verdien online geld met je verkopen op Etsy

7. Ga los tijdens de 'Hamsterweken'

Voel jij je voor schut staan als je 24 pakken koffie of 30 tubes mayonaise in je winkelwagen legt tijdens de zogenaamde ‘Hamsterweken’ bij de AH? Ten eerste moet je je nooit schamen, want jij bent juist superslim als je goed gebruik maakt van de 1+1 gratis aanbiedingen. De rest betaalt gewoon de hoofdprijs!

Iedereen heeft zijn vaste producten die eens in de week of maand gekocht worden. Denk aan toiletpapier, pasta of rijst. Houdbare producten kun je jaren bewaren, dus waarom zou je ze niet alvast inslaan? Als je deze massaal inkoopt wanneer je 50% of meer aan korting krijgt, bespaar je erg veel geld op je boodschappen. 

Mocht je je toch bezwaard voelen om zoveel te hamsteren, laat dan je boodschappen thuisbezorgen. Bijkomstig voordeel is dat de bezorger jouw boodschappen aan de deur bezorgt en je geen zware tassen hoeft te sjouwen.

8. Ga gratis uit eten op je verjaardag

Vind je uit eten gaan in een restaurant ook zo duur? Er zijn genoeg restaurants die speciale aanbiedingen hebben als je jarig bent. Zo kun je vaak al gratis dineren in een all-you-can-eat restaurant als je er minimaal één andere volwassen betalende is. Naast dat het supergezellig is om samen met je partner of vriend(in) uit eten te gaan bespaar je dus ook de helft van het geld als je de rekening ‘split’. 

Naast een gratis diner zijn er nog veel meer voordeeltjes die je op je verjaardag kunt krijgen: gratis tompouche bij de HEMA of krijg gratis bezorging van je boodschappen bij Albert Heijn. 

9. Kweek je eigen kruiden

Eigen kruiden laten groeien

Als je van koken houdt, gebruik je vaak verse kruiden als basilicum, koriander en peterselie. In plaats van telkens voorverpakte kruiden te kopen en deze vervolgens voor de helft weg te moeten gooien, kun je ook zelf je kruiden kweken. Als je een eigen moestuintje hebt, bijvoorbeeld een vierkante meter tuin, kun je prima je eigen kruidentuintje laten groeien. Bij de Action zijn de eerste helft van het jaar  zaadjes te koop voor een paar centen per zakje.

Ook zonder moestuin kun je je kruiden telkens opnieuw gebruiken. Koop een plantje van je favoriete kruiden (vaak maar €1,79) en zet deze in een bloempot op je vensterbank. Als je het plantje om de dag wat water geeft kun je wekenlang genieten van vers geknipte kruiden. 

10. Gebruik apps als Scoupy en AH Bonus Box

We hebben deze tips ook al uitgebreid vermeld bij ons blog over de apps waarmee je geld kunt besparen. Apps als Scoupy en AH Mijn Bonus box zijn een must-have om korting te krijgen op je boodschappen. Met de Scoupy app kun je 100% cashback ontvangen bij bepaalde producten. En met de app van Albert Heijn kun je persoonlijke Bonus aanbiedingen krijgen die je vaak 50% korting geven op producten die je vaker koopt.

Ook de Jumbo heeft een eigen app waarmee je punten spaart met iedere boodschap die je doet. Met deze punten (het loopt best snel op!) kun je verschillende gratis producten mee krijgen als je ze inwisselt. 

Lees ook onze andere blogs over geld besparen!

.

Nieuwe blogs