Geld besparen in 2024 doe je met deze 75 praktische tips!

Steeds meer mensen zien de vaste lasten oplopen en het spaargeld afnemen. Dit komt natuurlijk omdat energie, boodschappen en abonnementen de afgelopen twee jaren flink duurder zijn geworden. Terwijl het inkomen vaak niet zo hard mee gestegen is. Dus moet er bespaard worden op de dagelijkse uitgaven! Ik help jou met geld besparen met 75 praktische tips, onderverdeeld in 11 categorieën, die je gemakkelijk in het dagelijkse leven kunt toepassen!

Geld besparen met deze 75 praktische tips

Inhoudsopgave

Huis en huishouden

1. Doe alles zelf

Leer via YouTube tutorials je lampen te vervangen, je trap te schilderen of een nieuwe wc te plaatsen. Klusjesmannen zijn ontzettend duur, dus alles wat je zelf kunt doen, bespaart je enorm veel geld.

2. Was op 20 of 30 graden

Was je kleren standaard op 30 graden of zelfs nóg lager als je kleding niet vies is. En als er wel vlekken zijn, gebruik dan eerst vlekkenverwijderaar, zodat de vlek in één wasbeurt verdwenen is.

3. Koop led-lampen

Heb je nog oude spotjes of lampen? Bij Ikea kun je al voor 1 euro een led-lamp kopen. Een led-lamp is wel 5x zo zuinig als een spaarlamp en je kan er wel 20 jaar mee vooruit. 

4. Doe de droger de deur uit

Een droger is een luxe product en je hebt ‘m écht niet nodig. Met een groot droogrek heb je je was binnen een paar uur droog als je deze buiten in de zon zet.

5. Gebruik een bezem & veger en blik

Stofzuigen verbruikt veel elektriciteit en elektriciteit is duur. Even met een bezem alles aanvegen en wat je opgeveegd hebt kun je met de stofzuiger snel opzuigen. Wanneer je een veger en blik gebruikt, verbruik je helemaal geen energie meer.

6. Schakel apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt

De televisie en playstation hoeven niet standby te staan. Je kunt ze gewoon helemaal uitschakelen en zo het sluipende energieverbruik voorkomen. Slimme tip: gebruik verlengsnoeren met een aan-uit-knop. Hiermee schakel je je tv/gameconsole/lamp in één keer uit. 

7. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Allesreiniger maak je gemakkelijk en snel thuis door schoonmaakazijn en een beetje Baking Soda te combineren. Op internet vind je genoeg recepten.

8. Gebruik een afwasmachine

Een energiezuinige afwasmachine verbruikt minder water en energie dan wanneer je de afwas met de hand doet. In dit geval leveren luxe apparaten je wél wat op!

9. Leen je apparatuur (uit)

Koop niet telkens nieuwe apparatuur, maar leen het bij je buurtgenoten! Leen bijvoorbeeld een boormachine bij je buren en bied zelf aan dat zij jouw bakfiets kunnen lenen. Zo besparen jullie allebei geld.

10. Maak je eigen meubels

Met afgedankte houten pallets kun je gaaf tuinmeubilair maken. Of koop tweedehands meubels op internet en knap ze zelf op met een goedkope pot verf. Vind inspiratie via Pinterest!

Vaste lasten

11. Zeg altijd je jaarabonnement op

Ook al wil je helemaal niet overstappen naar een nieuwe aanbieder van internet, tv, telefonie of andere abonnementen. Bel voor het einde van de looptijd van je abonnement naar de leverancier, zeg dat je wilt stoppen en je krijgt meestal korting als je alsnog klant blijft.

12. Zet een datalimiet op je telefoonabonnement

Een gouden tip die je een peperdure telefoonrekening kan besparen. Zeker als je kinderen hebt met een eigen mobieltje is het haast noodzakelijk om een datalimiet in te stellen. 

13. Krijg een gratis welkomstcadeau

Maak gebruik van de concurrentiestrijd binnen de telecom en ontvang naast korting ook gratis welkomstcadeaus. Bij een overstap naar Ziggo internet en tv krijg je nu een gratis Smart TV t.w.v. €649. En als je een sim-only abonnement afsluit bij Lebara ontvang je een Bol.com cadeaubon van €60!

14. Bespaar op streamingdiensten

Reken jij wel eens uit hoeveel je maandelijks uitgeeft aan streaming abonnementen, zoals Netflix en Spotify? Je kunt nog steeds altijd je abonnement delen met je familie of vrienden om de kosten te drukken. Of zeg gewoon op en lees een boek 🙂

15. Check jaarlijks je energietarieven

Ook in deze energiecrisis kun je nog steeds besparen op je energietarieven. Als je nu een variabel contract hebt, zijn je tarieven waarschijnlijk torenhoog. Toch zijn er inmiddels aanbieders die weer vaste jaarcontracten aanbieden met tarieven onder het prijsplafond.

Eten en drinken

16. Kook altijd zelf

Kant-en-klare maaltijden zijn altijd duur en meestal ook ongezond. Zeker als je een groot gezin hebt, is het altijd goedkoper om grote maaltijden te koken zoals stamppot en macaroni. Ook kun je er vaak twee dagen van eten.

17. Koop in bulk in

Als je genoeg opslagruimte thuis hebt, loont het om voeding en drank in bulk in te slaan. Koop bijvoorbeeld rijst in een zak van 4,5 kg i.p.v. kleine verpakkingen van 400 gram. Of koop gehakt en kipfilet altijd per kilo en vries de helft in voor een andere dag.

18. Spaar koopzegels

Bij Jumbo en Albert Heijn kun je koopzegels sparen. Altijd doen, want je ontvangt zo’n 6% rente op je spaargeld. Tip: bij Albert Heijn kun je ook automatisch digitaal sparen met de Bonus app. 

19. Kies altijd voor huismerken

Ook al zijn er soms aantrekkelijke 1+1 gratis aanbiedingen van A-merken als Robijn en Page, je bent gewoon altijd goedkoper uit met huismerken. Punt uit.

20. Leer je kinderen water of ranja drinken

Of drink zelf water, ranja of thee. Want op jaarbasis bespaar je ontzettend veel geld wanneer je geen frisdrank meer koopt.

21. Kweek eigen kruiden

Koop in het voorjaar bij Action of Xenos goedkope zakjes met zaden die je in je moestuintje of kweekbak kunt laten groeien. Tip: peterselie, munt en bieslook zijn gemakkelijke kruiden om mee te starten. 

22. Plan je maaltijden

Neem op zondag alle reclamefolders door en maak een booschappenlijstje. Plan je week alvast, zodat je weet wat je gaan eten op welke dag. Zo doe je geen impuls aankopen en weet je precies wat je die week aan kosten hebt.

23. Koop diepvries groenten en fruit

Diepvriesgroenten bevatten net zoveel (of zelfs meer) voedingsstoffen dan verse groenten. Vaak is het ook goedkoper om buiten het seizoen groenten en fruit uit de diepvries te kopen, omdat je dan niet met seizoensinvloeden te maken hebt. 

24. Maak eigen sauzen

Zelfgemaakte mayonaise en knoflooksauzen zijn goedkoper, lekkerder en gezonder. Het is erg gemakkelijk als je het juiste recept hebt gevonden. Op internet zijn er genoeg te vinden.

25. Maak wekelijks een grote pan soep

Plan wekelijks een dag in waarop je een grote pan soep maakt. Soep is lekker als diner, maar kan de volgende dag ook mee naar kantoor voor de lunch. Groentesoep is goedkoop, gezond en kun je zelf naar wens vullen met groenten naar keuze.

Elektriciteit en gas

26. Gebruik elektrische dekens

Je thermostaat kan een paar graden lager als je gebruik maakt van een elektrische deken. Deze verbruikt maar weinig elektriciteit, maar houd je lichaam heerlijk warm. 

27. Gebruik een Airfryer i.p.v. een oven

Een Airfryer gaat veel efficiënter met elektriciteit om en je gerechten zijn dan ook veel sneller klaar. Ook hoeft een Airfryer bijna niet voorverwarmd worden, in tegenstelling tot een oven.

28. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden

Als je een slimme thermostaat hebt, is het verstandig om een programma in te stellen. Stel in dat de temperatuur naar 15 graden gaat een uur vóórdat je gaat slapen. Het blijft nog een tijdje warm, maar je bespaart al wel energie.

29. Ontdooi je vriezer

Een vriezer vol met aangevroren ijs kost meer energie dan een ijsvrije vriezer. Plan dus 1x per kwartaal in dat je de vriezer ontdooit.

30. Zet geen bank of kast voor de verwarming

Als er iets voor de verwarming staat, zoals een bankstel, kan de warmte zich niet goed verspreiden in de kamer. Zorg dat je minimaal 10 cm ruimte houdt. 

31. Gebruik een airco i.p.v. de verwarming

Het gebruik van een airco op bijvoorbeeld je zolder of werkkamer zorgt ervoor dat je lokaal je kamer kan verwarmen zonder dat je de verwarming in je hele huis hoger hoeft te zetten. Zeker als je thuis werkt is dit een grote besparing op je gaskosten.

32. Houd jezelf warm met een badjas en sloffen

Vooral in de vroege ochtend kan het koud in huis zijn. Geef dan geen slinger aan de thermostaat, maar doe een dikke badjas en sloffen aan. Het is ook nog eens heerlijk comfortabel.

33. Meet het verbruik van je elektrische apparaten

Als je weet welke apparaten binnen jouw woning de grootste energieslurpers zijn, kun je hiermee de meeste kosten besparen. Meet met een energiemeter het verbruik en zorg dat je deze apparaten niet te vaak aan zet of ze op standby laat staan.

34. Kook je water met een waterkoker

Een waterkoker heeft het water sneller opgewarmd dan een pannetje op het gas. Daarnaast is gas nog steeds duurder dan elektriciteit. Tip: giet kokend water uit de waterkoker in een pan als je gaat koken.

Als je een oudere CV-ketel hebt, kun je overwegen om ‘m te vervangen door een nieuwe ketel die energiezuinig is. Als je hier geen grote som geld voor wilt of kunt betalen kun je voor 30 euro per maand de allernieuwste ketel huren. 

Vakanties en dagjes uit

35. Deel een huisje met vrienden of familie

Een weekendje weg of vakantie is ineens veel goedkoper als je de kosten voor het verblijf kan delen met vrienden of familie. Boek bijvoorbeeld een vakantiehuisje voor 8 of 10 personen en deel de totaalprijs.

36. Organiseer een uitgebreide picknick

Een dagje naar het pretpark is voor veel mensen met kinderen onbetaalbaar geworden. Er zijn echter genoeg gratis speeltuinen waar je met mooi weer heerlijk kunt picknicken. Maak bijvoorbeeld mini sandwiches, fruitsalade en knakworstjes en eet samen op een groot kleed.

37. Maak gebruik van kortingsacties

Wil je een dagje weg? Kijk dan eerst even naar de acties die Vakantieveilingen.nl en Leukstetickets.nl aanbieden. Vaak krijg je minimaal 50% korting en met een beetje geluk nóg meer. Zin in een écht luxe hotelovernachting? Met de 1+1 kortingsacties van Vialuxery.nl krijg je extreem hoge kortingen op luxe hotels.

38. Ga naar een onbekend strand

Sla alsjeblieft Bloemendaal en Scheveningen over! Kies een wat meer onbekend strand zonder kosten voor ligbedjes en dure strandtenten. Neem je eigen koelbox mee en geniet van de rust om je heen.

39. Boek je vakantie in een goedkoop land

Landen als Montenegro, Macedonië en Albanië zijn de goedkoopste landen van Europa qua levensonderhoud. Je kunt daar heerlijk uitgebreid uit eten voor een paar euro.

40. Maak een camping van je eigen tuin

Kinderen vinden het fantastisch als je je eigen tuin omtovert tot een vakantiepark. Zet een tent op, bedenk grappige animatie en haal frietjes en snacks af in je eigen keuken. 

41. Reserveer je vakantie een jaar vantevoren

Ben je ergens op vakantie geweest en wil je het volgende jaar weer terug? Maak dan meteen de reservering zodra het mogelijk is. Je betaalt dan de laagste prijs en ondanks inflatie zal die prijs niet meer stijgen. Ook heb je vaak keuze uit alle mogelijke accommodaties.

42. Neem je eigen eten & drinken mee

Ga je op vakantie met de auto? Zorg dan dat je goed voorbereid bent door je eigen eten en drinken in een koeltas of koelbox mee te nemen. En als je een dagje weg gaat, zorg dan dat je broodjes gesmeerd hebt en flesjes of pakjes drinken meeneemt.

43. Boek je reis in de mei-en herfstvakantie

Als je kinderen hebt en in de zomervakantie op reis wilt gaan is het haast niet meer te betalen. In juli en augustus betaal je twee keer zoveel dan in de mei-of herfstvakantie. Het weer is in Zuid-Europa in die periode heerlijk zacht én je kunt tenminste nog een bedje bij het zwembad krijgen (zonder een handdoekje te leggen).

44. Regel je eigen stadswandeling met GPS

Ga je op citytrip? Koop dan voor iets meer dan een tientje een GPS audiotour van twee uur die je door de stad leidt. Veel goedkoper én gemakkelijker dan een georganiseerde groepsactiviteit.

Sport en activiteiten

45. Creëer je eigen bioscoop

Naar de bioscoop gaan met het hele gezin kan best duur zijn. Beter is het om thuis een eigen bioscoopavond te organiseren. Leg matrassen op de vloer, maak enorme bakken popcorn en dim alle lichten. Geen last van andere mensen en de kinderen mogen in slaap vallen als ze willen.

46. Gratis proeflessen

Iedere sportclub biedt vaak één of meerdere gratis proeflessen aan geïnteresseerden. Zoek in jouw woonplaats naar leuke sportverenigingen en vraag een gratis proefles aan. Zo kun je vaak gratis fitnessen, tennissen of basketballen. Naast dat het erg leuk is, ontmoet je ook nieuwe mensen.

47. Ga uit eten in je eigen huis

Als je maar net kunt rondkomen is het bezoeken van een restaurant onmogelijk. Maar er is een leuk alternatief: doe net alsof je thuis een restaurant hebt! Maak een menukaart op papier, serveer een fles wijn, steek kaarsjes aan en laat je kinderen of partner voor ober spelen.

48. Boek een hotelkamer met keuken

Als je wel eens weekendje weg of op vakantie gaat weet je dat juist het verblijf erg duur is. Drie keer per dag buiten de deur eten loopt aardig in de kosten op. Het is veel goedkoper om een hotelkamer of appartement met keuken(tje) te boeken, zodat je zelf spaghetti kunt maken!

49. Boek een goedkoop weekendje weg met Fletcher

Heb je zin om een weekendje of nachtje weg te gaan naar een mooi hotel? Kijk dan eens op de website van Fletcher Hotels. Zij hebben altijd wel een goede aanbieding, zoals een lastminute  hotelovernachting voor maar €33.

Vervoer

50. Carpool met collega's

Iedereen weet dat carpoolen veel geld bespaart. Het levert zelfs geld op als je je reiskosten doorbetaald krijgt. Waarom doen we het dan niet? Als je een collega in de buurt hebt wonen, gewoon afspreken om samen te rijden!

51. Wissel je oude auto in voor het OV

Heb je een oude auto, dan kan het je een vermogen kosten aan reparaties als er wéér iets kapot gaat. Kun je naar je werk met de trein of de bus? Overweeg dan om je auto te verkopen en voortaan met het OV te gaan.

52. Gebruik de auto pas als je niet met de fiets kunt

Een kleine boodschap doen, naar de kapper of op visite bij je vriend(in)? Als de afstand niet al te ver is, kies dan altijd eerst voor de fiets. 

53. Parkeer buiten het centrum

Een dagje parkeren in het centrum van Amsterdam kost zo’n 30 tot 55 euro. Ja, echt! Maar ook in andere steden is parkeren mega duur. Parkeer buiten het centrum en pak een bus. Je bent binnen een paar minuten in het centrum.

54. Doe zelf het onderhoud aan je auto

Je eigen auto een kleine beurt geven is niet zo heel moeilijk als je weet wat je moet doen. Bij Action kun je voor een paar euro prima motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof kopen. Ook het vervangen van je ruitenwissers kun je zelf.

Financiën

55. Besparen op je hypotheek

Misschien weet je niet dat je veel geld kunt besparen op je hypotheek. Dan doe je bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder en zo lagere lasten te krijgen. Maak altijd gebruik van een hypotheekvergelijker of een financieel adviseur voor het beste advies.

56. Verzeker je niet overál voor

Nederland is doorgeslagen in het aantal en soort verzekeringen die wij hebben. Natuurlijk is een inboedel-en autoverzekering een must. Maar is die ‘all-risk’-dekking nu echt nodig bij een auto van 10 jaar oud? Ook fietsverzekeringen, mobieltjesverzekeringen en festivalverzekeringen zijn écht onnodig. 

57. Verhoog je eigen risico

Vooral op de zorgverzekering kun je veel geld besparen als je een hoger eigen risico afneemt. Je bespaart gemiddeld zo’n 300 euro per jaar als je je eigen risico verhoogt met 500 euro. Best de moeite als je geen ziektekosten verwacht.

58. Laat geen toeslagen liggen

Er zijn nog steeds erg veel mensen in Nederland die recht op toeslag hebben, maar dit niet aanvragen. Waarschijnlijk omdat ze het niet weten. Zonde! Check de website van de overheid om jouw toeslagen te bekijken.

59. Sluit polissen bij dezelfde verzekeraar af

Als je meerdere verzekeringen combineert, bijvoorbeeld een reisverzekering met een inboedelverzekering en deze afneemt bij dezelfde verzekeraar, krijg je meestal korting op beide polissen. Check ook meteen of er geen goedkopere verzekering voor je is door een onafhankelijke vergelijker te gebruiken!

Baby's en Kinderen

60. Vraag gratis babycadeaus en zwangerboxen aan

Als je zwanger of net bevallen bent kun je veel gratis cadeaudozen aanvragen. Deze dozen zitten vol met gratis goodies, zoals speentjes, knuffeltjes, samples crème en nog veel meer. ps. Wist je dat je bij inschrijving van de Nutricia nieuwsbrief een gratis konijn knuffeldoekje thuisgestuurd krijgt?

61. Spreek met andere ouders af om op te passen

Kinderen op de basisschool willen sowieso vaak na school afspreken met elkaar. Waarom dan niet wekelijks vaste dagen afspreken met andere werkende ouders? Je bent dan zelf één middag per week oppasouder en op andere dagen passen andere ouders op, zodat jij kunt werken.

62. Maak je kinderen gratis lid van de bibliotheek

Gelukkig is een lidmaatschap bij de bibliotheek voor kinderen tot 18 jaar nog steeds gratis. Boeken lenen bij de bib is dus vele malen goedkoper dan telkens nieuwe kinderboeken kopen.

63. Gratis of goedkope sportactiviteiten

Sporten is heel belangrijk voor kinderen, maar sommige sporten zijn haast onbetaalbaar. Kies daarom voor gratis sportactiviteiten vanuit de Gemeente. Of laat je kind lid worden van een voetbal-of basketbalclub, aangezien zij goedkope lidmaatschappen bieden.

64. Maak zelf babyvoeding i.p.v. dure potjes kopen

Potjes babyvoeding mogen dan vaak in de aanbieding zijn, ze blijven gewoon duur. Groente-en fruithapjes hoeven echt niet uit een potje te komen. Je kunt het prima zelf maken met verse groenten, fruit en een staafmixer of blender. Als je zelf geen staafmixer hebt, kun je ‘m vast wel lenen bij je moeder of zus. 

Huisdieren

65. Kies voor een goedkoop huisdier

Als je geld wilt besparen is een huisdier sowieso geen goed idee, maar als je dan toch een maatje voor in huis wilt, kies dan voor een dier met lage kosten voor voeding en de dierenarts. Zoals een schildpad, vis, hamster, muisje of konijn. 

66. Adopteer een huisdier

Natuurlijk wilt iedereen graag een puppy, want ze zijn zo schattig. Maar de meeste puppy’s kosten erg veel geld. Naast aanschafkosten betaal je je blauw aan puppycursussen, dierenartsbezoeken en kosten voor het trimmen. Het is veel goedkoper om een huisdier te adopteren van mensen die er niet meer voor kunnen zorgen. 

67. Koop tweedehandse spullen voor je huisdier

Heb je een bench of groot aquarium nodig? Zoek dan even op Marktplaats want er staan genoeg tweedehands dierenbenodigdheden te koop. Het scheelt minimaal de helft en je huisdier heeft echt geen idee.

68. Maak zelf uitdagende spelletjes

Katten en honden moeten worden uitgedaagd zodat ze niet verveeld raken. Je kunt hiervoor dure mindgames bij de dierenwinkel kopen, maar goedkoper is het om zelf denkspelletjes te maken. Op internet zijn er genoeg tips te vinden.

69. Leer zelf je huisdier te verzorgen

Een gemiddelde trimbeurt voor je hond kost al snel €60, terwijl je voor hetzelfde geld een professionele tondeuse kunt kopen. Ook nagels knippen, oren schoonmaken en wassen kun je gemakkelijk zelf.

Persoonlijke verzorging

70. Maak je eigen gezichtsolie

Een reinigende olie van CeraVe of Olay kost al snel meer dan 10 euro per flesje. Terwijl je met een eetlepel olijfolie of zonnebloemolie en een nat heet washandje hetzelfde effect kunt bereiken. Google op ‘The Oil Cleansing Method’ op Google en je vindt genoeg recepten.

71. Koop douchegel en badolie bij Action

Bij Action is alles gewoon goedkoper. Dus ook douche-en badproducten. Let op dat je onbekende merken kiest en dan graag de grootste verpakking. Eén liter karnemelk bad-en douchecrème kost €1,79, terwijl 250 ml Fa Douche bij de AH €3,99 kost. Dat is omgerekend €16 per liter!

72. Gebruik multifunctionele huidverzorgingsproducten

Gebruik jij een dagcrème, daarna een foundation en ten slotte nog een zonnebrandcrème? Kies i.p.v. drie dure producten voor één compleet huidverzorgingsproduct: BB-cream. Deze multifunctionele crème kun je al voor 2 euro kopen bij Kruidvat of Etos.

73. Stop met make-up en parfum

I.p.v. je geld uit te geven aan make-up en parfum, kun je er ook voor kiezen om gewoon te stoppen met deze producten. Als je jezelf goed verzorgt en op tijd een douche neemt, is deodorant misschien wel het enige wat je nodig hebt. Je bent mooi zoals je bent!

74. Vraag gratis parfumsamples aan

Wil je dan tóch graag dure luxe parfums als Dior en Lancome hebben? Vraag dan gratis parfumsamples aan via websites als Testnugratis.nl of volg de Facebookpagina van Gratis Proefmonsters. Het zijn wel altijd tijdelijke én populaire acties, dus je moet er snel bij zijn.

Foto van Amy Boeren

Amy Boeren

Amy is oprichter van Jijverdienthet.nl en schrijft samen met haar team van bloggers artikelen over het verdienen én besparen van geld. Naast website eigenaar is Amy freelancer op gebied van Marketing Automation en Online Marketeer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook mijn andere blogs over geld besparen!