Met deze verrassende tips kun jij jouw energieverbruik verminderen
In de kranten en online wordt je bedolven met tips om je gas-en elektriciteitsverbruik onder controle te houden. Inmiddels weten we wel dat we niet te lang moeten douchen en de kamertemperatuur een graadje lager moeten zetten.
Ben jij op zoek naar die paar trucs die er nóg een schepje bovenop doen en zo je energierekening verder omlaag brengen? Met deze tips kun jij jouw energieverbruik verminderen!
Inhoudsopgave
1. Doe een uitdagende family challenge
Je hoort jezelf vast iedere dag klagen tegen je kinderen over het uitdoen van de lampen en het lange douchen. Grote kans dat ze zich er niets van aan trekken. Het levert ze namelijk niets op als ze zich aan jouw regeltjes houden. In plaats van mopperen en straffen, kun je ze beter belonen voor het besparen van energie.
Maak een grote scorekaart, bijvoorbeeld op whitebord of krijtbord en noteer iedere dag het energieverbruik van de dag ervoor. Dit verbruik kun je meten met de app van je leverancier.
Stel daarbij een weekdoel (bijv. 5 m3 gas) en noteer daarnaast iedere dag het verbruik van je gezin. Doel gehaald aan het einde van de week? Laat je kinderen dan het avondeten kiezen of geef ze iets anders waar ze enthousiast van worden!
2. Wees kritisch op wat je wast
Het gebruik van een wasmachine kost je op jaarbasis best veel geld aan elektriciteit en water. Natuurlijk kun je beter wassen in de daluren, als je een dubbeltarief hebt tenminste. Maar je kunt ook kritisch zijn op wát voor kleding je in de wasmachine stopt.
Als je iedere dag in de winter een dikke trui in de wasmachine stopt, draai je veel dure wasjes. Een dikke trui neemt veel plek in beslag en dus is de wasmachine sneller vol. Beter is het om dagelijks een t-shirt met daarover heen een dik en comfortabel vest te dragen. Doordat je iedere dag een nieuw schoon shirt aantrekt, kun je het vest langer aan, want het blijft schoon. Hierdoor hoef je minder vaak te wassen
Kies daarnaast altijd voor het korte wasprogramma van max. een uurtje en altijd op 30 graden. Check bij het ophangen van je was of de kleding goed schoon is. Zo niet, was je dat kledingstuk nogmaals met de volgende korte was mee. Zo ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je standaard het uitgebreide wasprogramma hanteert.
3. Laat de oven open na gebruik
Ten eerste: als je naast een oven ook de luxe hebt dat je een Airfryer hebt, gebruik dan liever de laatste voor het bereiden van je eten. In een Airfryer is je eten sneller gaar en dus verbruik je minder elektriciteit. Gebruik je toch een oven? Dan is het een tip om je huiskamer of keuken iets warmer te krijgen door de ovendeur na gebruik open te laten staan. Een oven koelt maar langzaam af, dus met het deurtje open kun je mooi gebruik van de afkoelende warmte gebruik maken en de ruimte eromheen verwarmen.
4. Meet het verbruik van je apparaten
Ben je geschrokken van het hoge elektriciteitsverbruik van de afgelopen maanden bij jou in huis? Terwijl je al best goed de basisregels hanteert om energie te besparen? Dan is het tijd om te gaan onderzoeken welke energieslurpers er binnen jouw huishouden zijn.
Dit doe je gemakkelijk met een stekkerdoos met energieverbruiksmeter. Dit is een normale verlengsnoer, maar dan een die via het LED-schermpje het aantal kWh verbruik van het aangesloten apparaat toont.
Sluit één voor één je elektrische apparaten aan op deze stekkerdoos en noteer het aantal kWh wat er getoond wordt. Doe dit vooral met apparaten die altijd standby staan. Bijvoorbeeld je koelkast, koffiezetapparaat, staanlamp en je computer. Zijn er apparaten die een erg hoog verbruik hebben? Dan zie je de noodzaak wel om de stekker uit het stopcontact te trekken op momenten dat je het niet gebruikt!
5. Gebruik een thermoskan
Drink je de hele ochtend of zelfs de hele dag koffie of thee? Dan zetje vast iedere twee uur opnieuw het koffiezetapparaat of de waterkoker aan. Dit kost op jaarbasis best veel aan elektriciteitsverbruik, omdat het water telkens opnieuw opgewarmd moet worden.
Het is veel efficiënter om in de ochtend een grote kan koffie of kokend water in een thermoskan te gieten. Een beetje degelijke thermoskan doet er uren over om je drank te laten afkoelen. Dan heb jij ‘m waarschijnlijk al leeg gedronken.
6. Speel een liedje af in de douche
Probeer je wel korter te douchen, maar heb je telkens geen idee hoe lang je erover doet? Je kunt jezelf helpen door op je telefoon een liedje van 2 minuten af te spelen. Zoek online een liedje wat je leuk vind (of misschien juist irritant, zodat je er snel vanaf wilt zijn) en speel ‘m af zodra je het warme water in de douche aanzet. Tip: op Youtube vind je dit geremixte liedje van 1.57 minuten. Vind je 3 minuten ook kort zat? Dan heb je wat meer keus. Google naar ‘3-minute mix’ en je krijgt tal van leuke remixes.
Je kinderen kun je op deze wijze ook stimuleren om korter te douchen. Kleinere kinderen waarbij je nog helpt met douchen kun je erg enthousiast maken met deze ‘douche-challenge’. Je zult verbaasd zijn hoe gaaf ze dit vinden!
Teveel gedoe? Koop dan een simpele zandloper (Action, Xenos of Ali Express). Dat werkt natuurlijk ook gewoon.
7. Haal de bezem door het huis
Grappig hoe je bij het besparen van energie soms weer eens moet bedenken hoe we dat ‘vroeger ook alweer deden’. Neem bijvoorbeeld de stofzuiger vs. de bezem. Even kort de bezem door de huiskamer halen kost geen energie (behalve die van jezelf), terwijl een stofzuiger een echte energieslurper is.
Vaak is één keer per week een grondige stofzuiger beurt meer dan voldoende. Heb je kinderen of een huisdier? Dan is het meestal wel nodig om iedere dag even met een bezem of met veger en blik de vloer schoon te maken.
Energieverbruik verminderen door het prijsplafond
Per 1 januari 2023 is het prijsplafond van kracht gegaan. Hierdoor komen de tarieven van elektriciteit en gas niet boven een vastgestelde grens, mits je per maand niet meer dan het plafond verbruikt. Dit scheelt voor veel mensen, welke een variabel contract hebben, gelukkig enorm veel geld. Maar je kunt ook nog op een anderen manier het prijsplafond gebruiken om je energieverbruik te verminderen.
Als je de app van jouw energieleverancier installeert op je smartphone of i-Pad kun je meestal zien op welk percentage van het prijsplafond je deze maand zit. Zit je halverwege de maand op meer dan 50%? Dan weet je dat het noodzakelijk is om nóg strenger te zijn op jezelf en je gezin. Het dagelijks checken van dit percentage zorgt ervoor dat je altijd bewust bent van het verbruik. Zeker weten dat je hierdoor meer energie bespaart!