Om deze reden is bruin vet goed voor je gewicht, hart én portemonnee

Om deze reden is bruin vet goed voor je gewicht, hart én portemonnee

Het bruine vet wordt sinds kort gezien als dé oplossing tegen overgewicht en welke goed is voor je hart. En het allermooiste is nog: bruin vet kweken is gratis én bespaart je nog eens veel geld.

Wat is bruin vet eigenlijk?

Kreeg je vroeger ook wel eens te horen dat je nog wat ‘babyvet’ had wat er vanzelf wel af zou gaan? Hiermee wordten de bruin vetcellen bedoeld en baby’s hebben dit vet van nature, net als dieren overigens. Bruin vet is de tegenhanger van wit vet, het vet wat we kennen en waar we zo graag vanaf willen. Wit vet hoopt zich op door een overschot aan energie (calorieën) op plekken als je buik, dijen, billen en benen. Je kunt het alleen verbranden door meer energie te verbruiken dan je binnen krijgt. Dus flink sporten in combinatie met minder calorierijk eten.

Bruin vet verbranden

Bruin vet daarentegen heeft als doel je lichaam te verwarmen. In dit vet bevinden zich mitochondriën, dat zijn zogenaamde energiefabrieken die werken als kacheltjes. Ze zetten vetcellen (ook de witte) en suiker om in warmte. Vroeger dacht men dat bruin vet alleen bij baby’s en dieren die een winterslaap deden te vinden was. Maar sinds een aantal jaren zijn wetenschappers erachter gekomen dat ook volwassenen bruine vetcellen hebben en het ook kunnen laten toenemen in massa. 

Hoe ontstaat bruin vet?

Baby's hebben bruin vet

Baby’s worden geboren met een bepaalde hoeveelheid bruine vetcellen omdat ze zich nog niet zo goed warm kunnen houden. Zodra we ouder worden neemt de hoeveelheid aan bruine vetcellen behoorlijk af. Gemiddeld heeft een volwassen persoon maar 75 tot 250 gram aan bruin vet in het lichaam, terwijl het gewicht van wit vet varieert van 15 tot 35 kg per persoon.

Wetenschappers denken dat deze kleine hoeveelheid aan bruin vet bij de meeste mensen nog ‘geactiveerd’ moet worden. Het bruine vet verkeert als het ware in een slaapstand. En dus levert het geen gezondheidsvoordelen op. Het goede nieuws is dus dat je het gewoon kunt ‘wakker maken’!

Hoe activeer je bruin vet?

Bruin vet kun je op meerdere manieren activeren of laten groeien, maar de meest belangrijke manier is het ondergaan van kou. Dit klinkt heftig, maar je hoeft hiervoor echt niet in een ijsbad á la Wim Hofman te gaan zitten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het lager zetten van de thermostaat naar 15 graden gedurende een paar uurtjes per dag al een behoorlijke toename van het aantal bruine vetcellen kan betekenen. Dit zou op jaarbasis meerdere kilo’s aan puur vet kunnen verbranden. Alleen al het dagelijks onder een 10-graden douche staan gedurende een paar minuten levert je een grotere massa aan bruin vet op.

Koud douchen zorgt voor meer bruin vet

Oncomfortabel? In het begin zeker. Maar je hebt het al snel niet meer koud, omdat je lichaam er snel aan went. Je lichaam is een ster in het zich aanpassen aan de omgeving. Dan betekent dat je na een paar dagen al de verlaagde temperatuur nauwelijks meer opmerkt! Erg belangrijk: je moet geleidelijk wennen aan een lagere temperatuur, zet de thermostaat dus iedere dag maximaal een halve graad lager gedurende een korte periode per dag. Als je dit niet doet zal het erg lastig zijn om het vol te houden!

Naast het trotseren van koude kun je ook de toename van bruin vet activeren door koffie te drinken. De cafeïne in koffie heeft een oppeppend effect en zorgt ervoor dat je metabolisme omhoog gaat.  Uit Amerikaans onderzoek uit 2021 blijkt dat iedere dag meerdere keren per dag een bak zwarte koffie je suikerspiegel stabiliseert, je  meer calorieën verbrandt én bruin vet verbruikt.

Bruin vet is ook goed voor je hart en vaten

Naast gewichtsverlies zorgt een toename van bruin vet er ook voor dat je een kleinere kans hebt op hart-en vaatziekten. Dit komt doordat bruin vet ervoor zorgt dat het slechte cholesterol (LDL) in het bloed wordt verlaagd. Daarnaast wordt het goede cholesterol (HDL) verhoogd wat je nóg beter beschermd tegen hart-en vaatziekten. 

Omdat een toename van bruin vet kan zorgen voor gewichtsverlies is dit ook nog een extra bescherming voor je hart. Mensen met overgewicht hebben een aanzienlijk groter risico op hart-en vaatziekten, doordat de kans op slagaderverkalking toeneemt. 

En bruin vet bespaart je ook nog eens geld?

Ja, dat kun je wel zo stellen. Als je dagelijks thuis de verwarming op 15 a 16 graden zet gedurende een paar uurtjes ga je veel geld besparen op je energierekening. 

Ook het kouder douchen zorgt ervoor dat je een lagere gasrekening ontvangt. Je maakt tenslotte meer warmte via je eigen vetcellen aan dan via de cv. Naast gewichtsverlies bespaar je dus ook op je elektriciteits-en gasrekening. 

Bespaar geld door bruin vet te verbranden

Met deze extreem hoge energieprijzen is iedere graad lager een behoorlijke besparing op je eindafrekening. Motiveer jezelf vooral door dagelijks de app van jouw energieleverancier te checken hoeveel geld je bespaard hebt met het verbranden van je bruine vet!

Lees ook onze andere blogs over geld besparen

.

Nieuwe blogs

Amy Boeren van Jijverdienthet.nl.

Hoi! Mijn naam is Amy Boeren, oprichter van Jijverdienthet.nl. Een aantal jaar geleden verloor ik mijn baan en kwam ik zonder een vast inkomen te zitten. Ik werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen en, net zo belangrijk, (veel) geld te besparen. Gelukkig maar!

Deze zoektocht heeft er namelijk voor gezorgd dat ik nu op meerdere manieren mijn inkomen verdien waar ik ook nog eens veel plezier uit haal 😊. Met liefde deel ik mijn ervaringen via dit blog, in de hoop om ook jou te inspireren om je inkomen te vergroten.