Bijverdienen naast je pensioen in 2024

Bijverdienen naast je pensioen in 2024

Als je met pensioen gaat hoeft dat niet te betekenen dat je moet stoppen met het verdienen van geld. Voor veel mensen is het bijverdienen naast je pensioen juist een zegen, want het levert naast sociale contacten ook een extra inkomen op. Zeker dat laatste is voor sommige gepensioneerden zelfs noodzakelijk geworden de laatste jaren. Kosten voor boodschappen en energie stijgen alsmaar, terwijl het het pensioen en AOW niet zo hard meestijgen. In dit blog bespreken we hoe je kunt bijverdienen naast je pensioen, inclusief verschillende manieren om aan de slag te gaan, handige tips en bronnen om je te ondersteunen.

Zuinig leven tips

Waarom geld bijverdienen naast je pensioen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om geld te verdienen na je pensioen. 

 • Hogere kosten van levensonderhoud
  Misschien heb je niet veel pensioen opgebouwd tijdens je loopbaan. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent geweest of een tijd niet hebt kunnen werken. Een lage pensioenuitkering en een AOW samen zijn dan vaak geen vetpot. Nu de kosten voor energie, gezondheidszorg en boodschappen enorm gestegen zijn, is er een bittere noodzaak om te werken voor meer inkomen.
 • Zinvolle dagbesteding
  Veel gepensioneerden hebben helemaal geen zin om hele dagen thuis te zitten. Een paar uur of een paar dagen per week werken en daarmee een zinvolle besteding van de dag te hebben is dan dé uitkomst. Na een dag werken is het altijd heerlijk om weer thuis te komen.
 • Sociale contacten
  Tijdens het werken heb je vaak sociale contacten met klanten, cliënten of collega’s. Sociale contacten houden je geestelijk jong en maken je vaak gelukkiger.
 • Nieuwe vaardigheden
  Ook als 65-plusser kun je nog veel leren! Het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis draagt bij aan persoonlijke groei en zelfvertrouwen.
 • Om te kunnen genieten
  Misschien ontvang je een prima inkomen uit je pensioen, maar wil je gewoon extra bijverdienen om méér leuke dingen te doen. Met een extra inkomen kun je bijvoorbeeld vaker op vakantie of meer dagjes weg met je (klein)kinderen.

Tips om bij te verdienen naast je pensioen

1.

Blijf parttime werken bij je oude werkgever

Het klinkt als een open deur, alleen veel mensen die met pensioen gaan, gaan er maar vanuit dat er geen werk meer voor ze is. Terwijl veel werkgevers juist dolgraag willen dat personeel blijft doorwerken nadat zij de 66 jaar gepasseerd zijn! Het arbeidscontract loopt van rechtswege af op de pensioengerechtigde leeftijd, maar een werkgever mag je gewoon weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden. 

Dus als je je werk altijd met plezier hebt gedaan, waarom niet vragen of je gewoon door kan blijven werken? Vaak wordt er een nul-urencontract aangeboden. Dat is zeker voor jou prettig, want je verplicht je niet meer tot een vast aantal uren per week. 

2.

Word Freelancer

Geld verdienen na je pensioen met fotograferen

Als freelancer kun je werken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om te werken aan projecten die je interessant en leuk vindt. Het meest ideaal is het wanneer je van je hobby je werk kunt maken. Ben je bijvoorbeeld erg goed in en ben je het liefst dagelijks met je hobby bezig? Dan kun je er net zo goed geld voor vragen!

Voorbeelden van freelance werk:
– Fotograferen, bijvoorbeeld dieren, kinderen, evenementen of natuur
– Boeken schrijven, zoals kinderboeken of kookboeken
– Taarten bakken of maaltijden bereiden
Online geld verdienen met bloggen of een webwinkel
– Naailessen geven of kleding repareren
– Schilderen of iets anders creatiefs waar je goed in bent
– Coaching of (bij)lesgeven

3.

Parttime baan

Om wat meer zekerheid te krijgen dat je iedere maand een hoger inkomen hebt, is het aannemen van een parttime baan een goede oplossing. De keuze is reuze als het om parttime banen gaat. Bijna iedere winkel heeft tegenwoordig vacatures open staan voor parttimers. Ook supermarkten staat te springen om gepensioneerde medewerkers. Net als jongeren zijn AOW-ers aantrekkelijk voor werkgevers vanwege de lagere sociale lasten en werknemerspremies. Ook lopen zij met nul-uren contracten geen risico op kosten voor langdurige ziekte.

Ben jij onderwijzer geweest vóórdat je met pensioen ben gegaan? Dan kun je snel aan de slag als parttime docent bij een basisschool of middelbare school. Naast het feit dat je extra geld verdient (en méér netto overhoudt dan voor je pensioen), doe je ook nog eens erg waardevol en nuttig werk! 

4.

Word een pakketpunt voor de buurt

Als je met pensioen bent, ben je waarschijnlijk vaak thuis. Je kunt dan ook geld verdienen door pakketjes aan te nemen voor je buurtgenoten. Pakketbezorgers als DHL leveren alle bestellingen uit de buurt af bij jou thuis en jouw buurtgenoten kunnen na het werk, van 16 tot 21 uur de pakketjes weer bij jou komen afhalen. Je ontvangt per pakket een vaste vergoeding. Interessant? Meld je dan aan als pakketpunt bij ViaTim. 

Het contact wat je met de mensen in jouw buurt hebt is vaak erg leuk en ze zijn je vaak erg dankbaar. Oja, naast een vergoeding in geld kun je ook punten sparen die je kunt inwisselen voor een Samsung tablet of Ring videodeurbel!

Geld verdienen met pakketjes aannemen

5.

Geld verdienen door te investeren

Een andere manier om geld te verdienen na je pensioen is door te investeren. Investeren kan in aandelen, obligaties, cryptovaluta of in onroerend goed. Sommige gepensioneerden kopen een vakantiehuis in binnen- of buitenland en verhuren deze aan toeristen. Anderen dompelen zich helemaal onder in de wereld van de crypto currency en proberen via speculatie winst te maken. Investeren is nog steeds de meest lucratieve en snelle manier om een passief inkomen te genereren. 

Wees altijd voorzichtig als het gaat om investeringen op welk gebied dan ook. Waar geld in omloop is, wordt ook veel gefraudeerd. Het is verstandig om je te abonneren op de nieuwsbrief van Opgelicht om zo altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste oplichtingtrucs.

6.

Bijverdienen naast je pensioen met thuiswerk

Als je vaak thuis bent, is het gemakkelijk en snel geld verdienen door vragen te beantwoorden en producten te testen. Met het invullen van enquêtes kun je best een aardig centje bijverdienen. Vragen gaan vaak over actualiteiten, politiek of bepaalde merken. Je verdient punten met iedere vraag die je beantwoord. Gespaarde punten kun je inwisselen voor geld op je bankrekening of in de vorm van cadeaubonnen van bekende winkels als Bol.com en HEMA. Je ontvangt de uitnodigingen op je laptop, smartphone of tablet. Gewoon lekker thuis!

Er is momenteel veel vraag naar 50+ers bij het GFK Panel. Wil je écht maandelijks een paar honderd euro meer verdienen? Meld je dan aan bij minimaal zes onderzoekbureaus. Ons blog Geld verdienen met enquêtes helpt jou bij het vinden van betrouwbare en goed betalende panels.

7.

Vrijwilliger met een vaste vergoeding

Sommige vrijwilligersfuncties betalen een vaste vergoeding per gewerkte dag of dienst. Dit is meestal een stuk minder dan je betaald krijgt voor een baan in loondienst. Maar als je het werk als vrijwilliger echt leuk en zinvol vind om te doen en je vindt het niet erg om iets minder geld te verdienen, past vrijwilligerswerk perfect bij je. 

Het komt ook nog wel eens voor dat vrijwilligers alsnog een betaalde parttime baan aangeboden krijgen, dus soms kan het ook een opstapje zijn naar meer inkomen!

Tips om geld te verdienen als gepensioneerde

Volg een internetcursus om meer geld te verdienen

Volg een internetcursus
Om een parttime baan te vinden moet je tegenwoordig op het internet zoeken. Online kun je gemakkelijk en snel werk vinden en ook solliciteren doe je via de computer. Veel ouderen vinden het echter lastig om met computers en internet te werken. Volg daarom een internetcursus speciaal voor senioren. Meestal kun je je bij deze cursussen aanmelden via bibliotheken of de gemeente waarin je woont. 

Gebruik je sociale netwerk
Heb je vrienden of familie waarvan je weet dat zij al geld verdienen op welke manier dan ook? Praat eens met ze en vraag ze hoe zij dat doen. Misschien hebben zij wel dé tip voor je waarmee je een goede investering kunt doen. Of kunnen ze je helpen aan een nieuwe baan of vrijwilligerswerk. 

Meld je aan bij een ouderenbond
Een ouderenbond als ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) helpt je op veel verschillende manieren. Je kunt advies krijgen over o.a. pensioen, werken, belastingen, zorg en wonen. Ook kun je profiteren van kortingen op uitjes, verzekeringen en meer. Aanmelden als lid van ANBO is niet gratis. Het eerste jaar betaal je €29,99 en daarna €4 per maand.

Geld besparen op vaste lasten en boodschappen doe je ook met de Seniorenvoordeelpas. Op jaarbasis kan dit zelfs een besparing tot €500 opleveren. Je ontvangt nu tijdelijk een gratis boodschappenpakket t.w.v. €35 als je je aanmeld als nieuwe deelnemer!

Samenvatting

Er zijn meerdere redenen waarom je zou willen bijverdienen naast je pensioen. Voor sommige gepensioneerden is het keihard nodig zodat zij de rekeningen kunnen betalen. Anderen blijven na de 66 jaar aan het werk vanwege de sociale contacten en de voldoening die zij ervan krijgen. Bijverdienen naast je pensioen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te blijven werken bij je oude werkgever, vanuit huis enquêtes te doen, te investeren in aandelen of onroerend goed of via een nieuwe parttime baan. 

Om gemakkelijk en snel aan een baan of investeringsmogelijkheid te komen, is het aan te raden te praten met familie, vrienden of buurtgenoten. Ook een ouderenbond of buurtgenootschap kan je helpen om je inkomen te vergroten en geld te besparen.

Lees ook onze andere blogs over geld verdienen

.

Nieuwe blogs

Amy Boeren van Jijverdienthet.nl.

Hoi! Mijn naam is Amy Boeren, oprichter van Jijverdienthet.nl. Een aantal jaar geleden verloor ik mijn baan en kwam ik zonder een vast inkomen te zitten. Ik werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen en, net zo belangrijk, (veel) geld te besparen. Gelukkig maar!

Deze zoektocht heeft er namelijk voor gezorgd dat ik nu op meerdere manieren mijn inkomen verdien waar ik ook nog eens veel plezier uit haal 😊. Met liefde deel ik mijn ervaringen via dit blog, in de hoop om ook jou te inspireren om je inkomen te vergroten.