De 10 beste Chrome extensies om alles uit je (werk)dag te halen
Heb je ook soms het gevoel dat je een enorm drukke dag hebt gehad, maar dat je maar weinig van je geplande taken hebt afgerond? Dat kan natuurlijk liggen aan de (te) grote hoeveelheid taken die je jezelf hebt opgelegd, maar vaak is het gebrek aan focus en efficiency de boosdoener. Op kantoor word je vaak afgeleid door collega’s en telefoontjes, maar ook thuis is er genoeg afleiding. Social media berichten, nieuws notificaties, je kinderen of huisdieren die aandacht vragen, er is altijd wel iets.
Wil je méér uit je dag halen, dan zul je het slim moeten aanpakken. Naast het uitschakelen van afleiding helpt het ook enorm om taken te automatiseren, waardoor je veel meer gedaan krijgt in kortere tijd. Hoe je dat doet? Er zijn speciale Chrome extensies die gericht zijn op automatisering, focus en concentratie. Er zijn er ontzettend veel te vinden in de Chrome Web Store, maar er zitten ook een aantal pareltjes tussen die je écht gaan helpen je doelen sneller te bereiken.
Deze 10 beste Chrome extensies zijn zowel handig voor professionals als voor studenten, en helpen je om georganiseerder, geconcentreerder en efficiënter te werken. 🙌
Inhoudsopgave
De beste Chrome extensies om je productiviteit te boosten
1. Magical textexpander
De Magical extensie bespaart je dagelijks veel tijd en zorgt voor minder typfouten. Moet je voor je werk vaak dezelfde woorden of zinnen typen? Zoals je bankrekeningnummer of emailhandtekening? Schrijf je veel mails voor je werk en typ je daarom ook vaak dezelfde introductie of afsluiting in je berichten? Dan gaat de extensie Magical je veel werk uit handen nemen.
Je stelt zelf in welke ’trigger’ je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld de trigger: ‘\btw’. Als je deze tekens vervolgens typt, past de tekst zich vanzelf aan naar het door jou ingesteld btw-nummer. En met de zelf ingestelde trigger ‘-mvg’ typ je dus met 4 tekens jouw persoonlijk emailhandtekening die normaal uit 50 tekens bestaat.
Magical heeft nog meerdere automatiseringsfuncties, zoals het automatisch over laten nemen van gegevens uit de ene naar de andere bron. Zo is het mogelijk om gegevens uit LinkedIn automatisch over te nemen in een Excel sheet of zelfs in een CRM systeem als SalesForce. Er is een gratis en een premium versie. Als je een account aanmaakt, krijg je eerst een gratis maand de premium versie. Na deze maand downgrade Magical je abonnement naar een gratis versie, maar ook dan kun je nog dagelijks tot 20x de textexpander gebruiken. Heb je meer acties nodig? Voor $5,50 per maand kun je onbeperkt gebruik maken van de triggers én de andere automatiseringen die je leven gemakkelijker maken.
2. Sider
Anno 2024 is iedereen wel bekend met ChatGPT en Bard. Maar als AI geen standaard onderdeel is van je dagelijkse online werkzaamheden kan er met de extensie Sider zomaar verandering in komen. Sider is namelijk een alles-in-een AI-tool. Het combineert 5 AI programma’s, waaronder Bard en ChatGPT, in één sidebar. De sidebar roep je op met de Chrome extensie en dit werkt echt lekker.
Zit je op een website in een andere taal? Deïnstalleer dan eerst de (slechte) Google Translate extensie. Klik in de Sider toolbar op ’translate page’ en je krijgt meteen in de webpagina de vertaalde tekst te zien. Het unieke van dit programma is dat de vertaalde tekst onder de originele tekst komt te staan, zodat je ook nog eens de mogelijkheid hebt om de taal te leren.
Daarnaast kun je nog veel meer dingen doen met Sider. Je kunt ‘m vragen stellen over teksten, afbeeldingen en video’s en deze tussen de verschillende AI-bots te vergelijken. Je kunt Sider zelfs vragen afbeeldingen te bewerken, zoals achtergronden te vervangen of verwijderen. Met de gratis versie kun je tot 30 prompts per dag aan de slag. Wil je meer, dan betaal je ongeveer €8 per maand.
Bekijk deze video voor alle mogelijkheden die Sider je kan bieden 👇.
P.s. Lees ook eens mijn blog over de manieren waarop je geld kunt verdienen met Chat GPT.
3. Scribehow
Ben jij ook vaak veel tijd kwijt aan het maken van printscreens en het typen van handleidingen voor collega’s of klanten? Met de Chrome extensie Scribehow creëer je binnen minuten een stap-voor-stap handleiding inclusief afbeeldingen. Dit doet de extensie door gebruik te maken van opnames van je browser en met behulp van AI. Het werkt echt heel erg simpel.
Wil je een stappenplan maken voor een collega of klant, bijvoorbeeld hoe je een ticket aanmaakt op een website? Dan zet je de opname van Scribehow aan en volg je zelf online de stappen die je moet nemen. Vervolgens gaat het programma alle stappen uitwerken in een document met bijbehorende printscreens en uitgetypte tekst in het Engels. Je hebt zelf de vrijheid om aanpassingen te doen aan de teksten en kunt ook stappen verwijderen als ze overbodig zijn. Met het gratis memberschip kun je 10 how-to’s maken en deze als pdf bestanden opslaan.
Er is ook een premium versie die meer geschikt is als je voor je werk veel handleidingen moet maken. Met een premium abonnement kun je onbeperkt documenten maken, je eigen bedrijfslogo gebruiken en gevoelige informatie op screenshots blurren. De premium versie kost $12 per gebruiker als je een team van minimaal 5 teamleden hebt. Als je in je uppie bent, betaal je $23 per maand voor een premium lidmaatschap. Ik denk persoonlijk dat jouw werkgever dit met liefde wilt betalen als je ervaart hoeveel tijdswinst je ermee bereikt.
Een passwordmanager mag gewoon niet ontbreken in dit lijstje. Je zou denken dat iedereen tegenwoordig al wel een passwordmanager geïnstalleerd heeft, maar dat is zeker niet het geval. Hoe frustrerend is het wel niet om telkens op ‘wachtwoord vergeten’ te moeten drukken en te wachten totdat je weer een nieuw uniek wachtwoord mag bedenken. Pfffff… alleen het bedenken van een ingewikkeld wachtwoord kost al moeite en tijd.
Bitwarden is mijn persoonlijke favoriete passwordmanager. Waarschijnlijk heb je aan de gratis versie meer dan genoeg. Je mag deze extensie of app op een onbeperkt aantal apparaten installeren, dus zorg ervoor dat je ook op je iPhone, laptop, iPad en computer de Bitwarden app geïnstalleerd hebt. Eén keer alles goed instellen op al je apparaten zorgt voor een mega winst op het gebied van efficiency én veiligheid.
Naast de veilige en gebruiksvriendelijke passwordmanager kun je Bitwarden ook gebruiken om belangrijke memo’s en bijlages op te slaan. Ook helpt Bitwarden je tijd besparen door automatisch je inloggegevens in te vullen en veilige inloggevens te bedenken. Doen dus!!
5. Notion Web Clipper
De app Notion is moeilijk om in één zin te beschrijven. Zelf omschrijven ze het programma als ‘a single space where you can think, write, and plan’. Dat beschrijft het best goed. Je kunt er namelijk van alles mee. Met Notion kun je je hele leven organiseren, door je aantekeningen te droppen, to-do lijsten aan te maken, handleidingen te schrijven, foto’s te posten en nog veel meer. Het zorgt ervoor dat je zakelijke leven beter georganiseerd is en je minder belangrijke zaken vergeet. Notion kan je privé-leven ook enorm upgraden. Je kunt je beste recepten inclusief foto’s of video’s archiveren of de app gebruiken als dagelijks dagboek.
Met het gratis abonnement kun je een onbeperkt aantal ‘blokken’ (zinnen, opsommingen, video’s, afbeeldingen of wat dan ook) creëren. Pas als je in teamverband wilt werken ga je betalen voor je abonnement. Het grootste voordeel is dat je alles in één programma hebt zitten. Het is heerlijk om niet continue met meerdere programma’s als Excel, To-doist en Evernote te werken, maar gewoon één app hebt waarmee je alles kunt doen.
De Chrome extensie ‘Notion Web Clipper’ is maar een klein onderdeeltje van het programma, dus in dit overzicht spelen we een beetje vals. Maar omdat het je productiviteit zo enorm kan doen stijgen is het een must om ‘m hier te benoemen. Met de Web Clipper extensie kun je websites snel en gemakkelijk bewaren in je Notion pagina naar keuze. Maak bijvoorbeeld een pagina met leuke recepten of inspirerende reizen aan. Als je tijdens het surfen een goede website tegenkomt, kun je deze met de extensie vast clippen op deze pagina, zodat je er op een later moment nog naar terug kunt gaan. Een handige extensie voor een fantastisch programma.
6. Zapier
Zapier staat al jaren bekend als dé online tool waarmee je je zakelijke en privé leven kunt automatiseren. Het automatiseren van taken geeft je veel rust en creëert meer tijd, omdat je weet dat repeterende taken automatisch gebeuren en je er dus niet meer naar om hoeft te kijken. Zo krijg je véél meer gedaan in je dagelijkse leven. 💪
Simpele handelingen, zoals het continue checken van je e-mail of het overtypen van gegevens uit leadformulieren op je website, worden automatisch uitgevoerd door Zapier. Het is als ware een doorgeefluikje tussen meerdere programma’s zoals Excel, Mailchimp, Slack, Notion, Gmail en nog 1000 andere applicaties.
De Zapier extensie is een goede aanvulling op het gratis abonnement en daarom ook één van de beste Chrome extensies. Je kunt hiermee simpele maar effectieve automatiseringen inrichten. Op de website van Zapier vind je een enorme hoeveelheid voorbeelden van automatiseringen die je werkdag makkelijker maken.
7. Tablerone Tab Manager
Dertig openstaande tabbladen in één Chromevenster naast elkaar, die je allemaal niet wilt wegklikken ‘omdat je er nog iets mee moet doen’. Herken je dat? Dat levert niet alleen stress op, je bent ze ook allemaal kwijt als je browser eruit klapt.
Een tabmanager als Tablerone helpt jouw verzamelde tabbladen in Chrome te organiseren, zodat je ze niet kwijt raakt en ze daarnaast ook geen extra ruimte innemen. De computer vertraagt namelijk enorm door zoveel openstaande tabjes. Met een tabmanager houd je een veel beter overzicht over alle webpagina’s die je op een later moment wilt openen. Echt een aanrader dus als je net zoals zoveel mensen veel dingen tegelijkertijd doet, maar vaak niet de moeite neemt om ze één voor één af te werken.
Om een nóg beter overzicht te maken kun je ook tags toekennen en websites als favoriet markeren. Vergeet niet af en toe je opgeslagen websites te checken want anders heeft het natuurlijk geen zin om ze op te slaan.
8. Split Screen for Google Chrome
Als je een kantoorbaan hebt, heb je waarschijnlijk twee schermen op je werkplek staan. Maar als je dan eens een keertje thuiswerkt of op een flexibele werkplek zit en je hebt geen tweede scherm of dit scherm is kapot, dan merk je hoe irritant werken het is op één scherm.
Dan biedt de Chrome extensie Split Screen je een helpende hand. Split Screen is een kleine simpele extensie waarmee je je huidige beeldscherm opdeelt in meerdere vensters. Je kunt kiezen uit verschillende opstellingen, zelfs drie of vier schermen zijn mogelijk. Op deze manier kun je veel effectiever je werk doen, want je hoeft niet steeds te schakelen tussen meerdere vensters. Split Screen is dus dé uitkomst als je eventjes niet de beschikking hebt over je tweede of derde beeldscherm.
9. Loom Screen Recorder & Screen Capturer
Loom is misschien al wel bekend bij je, want wereldwijd maken er 14 miljoen mensen gebruik van en wordt vaak als één van de meest populaire extensies benoemd. Heb jij de extensie nog niet geïnstalleerd? Hoogste tijd om dat nu te gaan doen, want met de Loom Screen Recorder kun je een enorme productiviteitswinst boeken. Of je nu een salesmanager, klantenservicemedewerker of directeur bent, dit programma gaat je hoe dan ook tijd besparen en de kwaliteit van je werk opschroeven.
Loom Screen Recorder kun je inzetten op verschillende manieren:
✅ Uitleg geven aan je collega’s of klanten over een nieuw product of programma
✅ Jezelf voorstellen aan je nieuwe collega’s, zodat ze je meteen leren kennen
✅ Een presentatie die je moet geven vóóraf al opnemen, zodat je niet live voor de groep hoeft te staan (wat een opluchting)
✅ Feedback geven aan een ander waardoor het veel beter aankomt dan op papier
✅ Maak een gepersonaliseerde salespitch en stuur de video op naar je potentiële klanten
✅ Het is een vervanging van de ouderwetse meeting op kantoor (🎉)
✅ Solliciteren is meer succesvol als je uitleg geeft over je CV met een persoonlijke video
Als je de extensie installeert krijg je eerst 14 dagen een trial periode aangeboden waarmee je een onbeperkt aantal video’s kunt maken. Na deze 14 dagen kun je het business account blijven behouden voor $12,50 per maand of downgraden naar een gratis account. In het laatste geval mag je tot 25 video’s maken met een maximale duur van 5 minuten per video.
10. Focus met PawBlock
PawBlock is een hele simpele, maar één van de beste Chrome extensies die je helpt je focus en concentratie te behouden. Je stelt zelf in welke websites jou vaak tijdens je werkdag afleiden en zet daar een harde of zachte block op.
Met een harde block kun je de website gewoon niet bekijken, klaar. Maar wil je af en toe wél het nieuws kunnen lezen, maar er wat bewuster mee omgaan, kies dan voor een zachte blokkade. Dit betekent dat je eerst de vraag krijgt of je wel écht de geblokkeerde website wilt bezoeken. Ook stel je hierbij een aantal seconden in die gelden als verplichte wachttijd. Dikke kans dat je dan alsnog weg klikt en doorgaat met wat je aan het doen was.
PawBlock maakt je er bewust van hoe vaak je je op een dag laat afleiden. Even op social media kijken, het laatste nieuws lezen of zoeken wat je vanavond gaat eten. Het leid je allemaal af van wat je die dag als doel hebt. Het geinige van PawBlock is dat er zielige foto’s van schattige dieren worden gebruikt om je te stimuleren. Je wordt beloond met een foto van een blij huisdier als je ervoor kiest terug te keren naar je werk.
De beste Chrome extensies die mij helpen beter te werken.
Hopelijk gaan deze Chrome extensies jou helpen je productiviteit te verhogen en daardoor meer uit je dag te halen. Alle extensies zijn gratis te installeren en te proberen, dus test ze gerust uit. Ik heb ze persoonlijk allemaal geïnstalleerd en gebruik sommige apps al jaren. Vooral de Textexpander van Magical en de AI-sidebar van Sider maken zowel mijn zakelijke als privéleven een stuk efficiënter en relaxter. Ik ben benieuwd hoeveel profijt jij ervan gaat hebben 😀.
Heb jij ook een Chrome extensie gevonden die jou enorm helpt méér uit jouw (werk)dag te halen? Deel ‘m dan met mij door een e-mail te sturen naar info(@)jijverdienthet.nl, misschien neem ik het dan wel op in dit overzicht!