Vijf goedkope manieren om te besparen op je energierekening

Vijf goedkope manieren op te besparen op je energierekening

Kijk jij ook zo op tegen het aankomende stookseizoen en hoe je je energierekening moet gaan betalen? Nu de gas-en elektriciteitstarieven soms wel vijf tot tien keer zo hoog uitvallen in vergelijking met 1,5 jaar geleden, is dat ook logisch. Of je het nu wel of niet kunt betalen, het is altijd een goed idee om nú al te starten met energiebesparende maatregelen. 

Omdat niet iedereen een riante spaarrekening heeft waarmee je zonnepanelen of een warmtepomp kan aanschaffen, hebben wij een aantal super gemakkelijke en goedkope manieren gevonden waarmee je direct je energiekosten kunt laten dalen voor weinig tot geen kosten.

Douche met mate

Eerlijk toegegeven, als je een puber in huis hebt kan het wat lastig zijn om doucheregels op te leggen. Maar minder douchen en minder heet douchen is echt een mega besparing als het om gasverbruik gaat. Zo zijn wij al jaren gewend om in de ochtend te douchen en de tanden te poetsen onder de warme straal. Heerlijk natuurlijk.

Maar als je zo’n 2,5 minuut lang je tanden poetst onder de douche, kost het je per keer 0,1 m³. Met een gasprijs van 4 euro per kuub gas, betekent dit € 0,40 per keer. Een gezin van 4 bespaart dus jaarlijks bijna € 150 door geen tanden te poetsen onder de douche, maar bij de wastafel.

Zet sowieso eens een timer en probeer binnen 2 minuten te douchen. Dit is echt niet zo vervelend als je denkt en het kan je honderden euro’s per jaar besparen!

.’s Avonds op bank onder een fleece dekentje zitten of liggen deden we eigenlijk al. Dat is namelijk heerlijk comfortabel. Je kunt overwegen om een elektrische deken aan te schaffen en zo de thermostaat een graad of drie lager te zetten in de avond. 

Aangezien je toch in de avond vaak alleen in de huis-of slaapkamer te vinden bent, is het veel efficiënter om jezelf te verwarmen dan je hele huis. Een elektrische deken koop je al voor € 25 en je kunt er jaren mee vooruit. Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van de timer van de elektrische deken. Mocht je in slaap vallen, dan schakelt hij zich na bijvoorbeeld 3 uur automatisch uit.

Radiatorfolie kun je al voor zo’n 8 euro per 4 meter aanschaffen bij bijvoorbeeld Hornbach. Als je deze folie achter je radiatoren aanbrengt (check het stappenplan van Praxis!), dan zorg je ervoor dat de warmte voor 90% reflecteert naar binnen. Hierdoor wordt en blijft het sneller warm in je huis-of slaapkamer. 

Volgens Essent kun je met het aanbrengen van radiatorfolie, vooral onder de ramen, een jaarlijkse besparing van meer dan 25 m³ realiseren. Dit is omgerekend zo’n 80 tot 100 euro  per jaar met de huidige gasprijzen.

4. Ga weg van huis

Als je puur aan je eigen portemonnee denkt (wat in deze crisis soms echt nodig is), is het aan te raden om niet teveel thuis te zijn. Thuis zijn, zeker op dagen dat het vriest, kost nu eenmaal veel geld. Moet je per sé thuiswerken? Ga dan overdag in de bibliotheek of de Ikea werken als je werk dit toelaat. Gratis energie en de koffie of thee zijn erg goedkoop én je kunt je thermostaat op 15 graden zetten overdag.

Sport je vaak of hebben je kinderen een wekelijkse sportwedstrijd? Zorg er dan voor dat jij of zij douchen nadat er gesport is op de sportclub. Dit scheelt weer een douchebeurt thuis.

Op vrije dagen is het ook een goed idee om op visite te gaan bij je (schoon)ouders en misschien mag je daar wel blijven eten? Double win!

Bespaar op je energiekosten voor de app te volgen

Tegenwoordig hebben de meeste energieleveranciers wel een handige app waarmee je je dagelijkse elektriciteits-en gasverbruik kunt inzien. Als jouw leverancier ook een app heeft, meteen installeren! 

Door iedere dag even te checken hoeveel energie je hebt verbruikt zorgt ervoor dat je er veel bewuster mee om gaat. Heb je 10 minuten gedoucht gisteren? Dan zie je vandaag de daadwerkelijk euro’s die het je gekost heeft. Als dit schrikken is, zul je de volgende keer wel wat korter douchen. 

Ook zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van maandelijkse voorschot. Stel, je verbruikt iedere maand veel meer energie, dan kun je op tijd je voorschot verhogen. Of meer energie besparen, dat kan ook 🙂

Lees ook onze andere blogs over geld besparen!

.

Nieuwe blogs

Amy Boeren van Jijverdienthet.nl.

Hoi! Mijn naam is Amy Boeren, oprichter van Jijverdienthet.nl. Een aantal jaar geleden verloor ik mijn baan en kwam ik zonder een vast inkomen te zitten. Ik werd gedwongen om nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen en, net zo belangrijk, (veel) geld te besparen. Gelukkig maar!

Deze zoektocht heeft er namelijk voor gezorgd dat ik nu op meerdere manieren mijn inkomen verdien waar ik ook nog eens veel plezier uit haal 😊. Met liefde deel ik mijn ervaringen via dit blog, in de hoop om ook jou te inspireren om je inkomen te vergroten.